Доступність посилання

ТОП новини

Кримські хлібороби погрожують бунтами


Цього року урожай зернових у Криму посередній
Цього року урожай зернових у Криму посередній

Сімферополь – У вівторок більшість кримських газет надрукували привітання хліборобам автономії від Президента, Прем’єр-міністра і міністра агропромислового комплексу України з першим мільйоном тонн намолоченого зерна. Хлібороби ж, натомість, погрожують заворушеннями. Представники кількох десятків зернових господарств степового Криму заявили про готовність перекрити автотрасу Київ-Одеса-Ялта і висипати на автомобільне полотно нинішній і так небагатий урожай зернових. Кримське сільське господарство може збанкрутувати, вважають експерти.

Аграрії Криму незадоволені новим національним стандартом на зернові і через це не хочуть продавати зерно за збитковими для себе цінами. Цього року в Україні запроваджені нові державні стандарти (ДСТУ, чи ще як кажуть ГОСТи), в яких розмір зерна є визначальним. Водночас, через цьогорічну посуху зерно кримського урожаю – досить дрібне. Згідно із запровадженим ГОСТом, вся пшениця (а це майже мільйон тонн) виходить нестандартною. Проте, з високим рівнем клейковини і білка. Така пшениця на світовому ринку ціниться досить дорого, але в Україні зернотрейдери дають за неї ціну удвічі меншу, аніж торік.

Депутат Первомайської районної ради автономії Любов Кисельова сказала кримським журналістам, що цьогорічна ціна, яку пропонує Аграрний фонд України за 1 тонну ячменю, не перевищує 100 доларів, тоді як торік за неї можна було отримати 220 доларів за тонну. Вона ж заявила від імені представників аграрного бізнесу Північного Криму, що якщо до 20 липня не буде змін в ціновій політиці на зерно, то селяни перекриють трасу Київ-Одеса-Ялта, вивезуть самоскидами зерно на дорогу і повисипають його просто на асфальт. «Нам урвався терпець!» – заявила Кисельова. І в кримському уряді також кажуть, що не мають ні бажання, ні змоги стримувати кримських селян.

Кримський уряд: нехай Тимошенко приїде і все вирішить

Віце-прем’єр кримського уряду Микола Колісниченко каже, що кримські урядовці піднімали це питання в Кабінеті Міністрів України ще 1 липня і тоді Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко дала доручення «терміново розібратися» й залишити хоча б для Криму торішні стандарти, проте досі нічого не змінилося.

Сьогодні ж стало відомо, що після 20 липня Юлія Тимошенко таки відвідає автономію, і тут має намір розібратися з цією проблемою. Зараз же урядовці радять хліборобам притримати зерно і не поспішати його продавати. Урядовий речник Микола Семена сказав Радіо Свобода, що уряд автономії закликав хліборобів об’єднуватися в асоціації зерновиробників, формувати разом товарні партії зерна і продавати їх виключно через біржі. А ще – зачекати до того часу, коли розпочнуться не форвардні, а основні закупки зерна.

Микола Семена висловив сподівання, що до того часу питання «непаритетності цін на продукцію сільського господарства і промисловості, зокрема, палива» буде вирішене. Експерти ж кажуть, що кримчанам слід зачекати два-три місяці, до жовтня, і отримати більш-менш адекватну ціну. Ті ж, хто продає зерно з-під комбайна сьогодні, навіть не покриють свої витрати. Однак, інша проблема – де зберігати це зерно. Власники елеваторів – часто ті ж зернотрейдери.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG