Доступність посилання

ТОП новини

«Страхи страхування». Зупинено дію ліцензій чотирьох страхових компаній


Від початку року кількість страхових компаній, які зволікають з виплатами своїм клієнтам, зросла в кілька разів. За даними Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг, на дії нечесних страховиків поскаржилися близько 2000 осіб. Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг зупинила дію ліцензій чотирьох страхових компаній через те, що вони не виконували зобов’язання перед своїми клієнтами. Загалом за цей рік внаслідок фінансової кризи український страховий ринок скоротився більш ніж на третину. Як переконатися у надійності страхової компанії? Та як не потрапити в тенета нечесних страховиків?

Львівські страхові страхи

Через фінансову кризу страхові компанії затягують з термінами виплати компенсацій власникам автотранспорту. Нині кожен п’ятий львів’янин відмовляється страхувати автомобіль при завершенні дії договору. Тему продовжує львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. «Дорожня транспортна пригода у львів’янина Володимира Хрущака трапилась у березні. Його автомобіль, припаркований біля будинку, був пошкоджений ударом іншої машини. Цю прикру пригоду оформили працівники ДАІ, оскільки обидва водії мали укладені договори про страхування. Володимир відремонтував машину за власні гроші, певну суму, згідно зі страховкою, йому має повернути страхова компанія. «Одразу через півтора місяця було рішення суду. Я знав, що страхова компанія затримує з виплатами на півтора місяця, торік відшкодовували через місяць після аварії. Сьогодні обіцяють виплатити гроші у кінці липня. Вже не знаю, що робити».

Якщо усі документи подані, то відшкодування неодмінно виплатять, зазначив керівник відділу страхування акціонерного товариства «Дністер» Сергій Кравс. Фінансові труднощі, зумовлені економічною кризою, є причиною певних затягувань термінів, кажуть в страховій компанії. Нині львів’яни майже не купують нові автомобілі, а коли й придбали, то не страхують. 20% клієнтів відмовились переукладати договір через грошові проблеми. А ще часто водії, які потрапили у ДТП, скаржаться, що ДАІ і суди зволікають з розглядом справи.

Перевірка на надійність


В Україні діють 480 страхових компаній, повідомив Радіо «Свобода» Сергій Корень, перший заступник голови Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг. Щоправда, активно працюють лише близько 40% страховиків. Під час кризи кількість таких компаній і далі скорочується. «Близько 200 компаній збирають 1% від загальної кількості зібраних платежів. Фактично 200 компаній - це компанії просто на папері. У їх акціонерів просто не пішов бізнес. Зараз зупинено дію ліцензій чотирьох компаній. Ми впливаємо на їх менеджерів, на акціонерів, щоб вони ввели капітал в компанію».

Досвід роботи (присутність на ринку не менше трьох років) і відповідність статутного капіталу вимогам Державної комісії фінансових послуг - це основні ознаки надійності страхової компанії, розповідає менеджер однієї зі страхових компаній Володимир Колесников. «Щоб перевірити надійність, слід подивитися на досвід роботи, статутний фонд, рейтинг, скільки грошей на рахунку. Наприклад, за минулий рік наша компанія продала полісів на 253 мільйона. Наші активи зараз уже більше ніж півмільярда. Водночас біля 20 компаній з цього ринку скоро піде: вони не виконають вимог по статутному фонду. Щодо рейтингу, то Ліга страхових компаній України слідкує за всіма учасниками ринку».

Боротьба зі страховою

Киянин Олександр у грудні минулого року потрапив у ДТП і звернувся до компанії, де застрахував свій автомобіль. За договором, як стверджує водій, страховики були зобов’язані впродовж місяця виплачувати кошти на ремонт машини. «Страховики одразу заявили, що в них на черзі багато машин у жахливому стані, тому я маю чекати місяць. Мовляв, Ваша машина їздить, чого Ви до нас прийшли? Через місяць мені твердили про кризу, про чергу… Казали, щоб ще 2 місяці чекав. Уже після дзвінків дирекції страхової, машину поставили на ремонт, але ремонтувати не захотіли, бо придумали, що на машині з’явилися якісь нові пошкодження, про які я не заявив. Загалом мені це все обійшлося в 3 місяці жахливих нервів».

Укладаючи договір про страхування, людина потрапляє на суцільні «гачки». Самотужки, без належної освіти і досвіду вивести на чисту воду таких страховиків складно, стверджує юрист Павло Об'єдков. За його словами, краще звертатися до фахівця. «Угоди довгі, складні. Нерідко в них намагаються сформулювати страховий випадок так, щоб, якщо на практиці щось станеться, компанія могла б довести, що це не страховий випадок, що вона не має виплачувати страховку. Справи доходять до абсурду. В одній із моїх справ попалася угода, де звичайні речі , наприклад, стихійні лиха були описані дуже специфічно». Форсмажор в угоді можна прописати так, продовжує юрист, щоб не виплатити, скажімо, після повені, від якої постраждало майно людини, жодної копійки.

Страхування в Чехії

Історія страхового ринку Чехії нараховує понад два століття. Найпопулярнішими видами є страхування життя і майна. Як зазначає празька кореспондентка Радіо Свобода Оксана Пеленська, практично все доросле населення Чеської республіки має страхові поліси. «Сильним поштовхом послужили природні катаклізми, зокрема, повені, від яких майже щороку потерпає Чехія. Досвід показав, що тим, хто застрахував життя, майно, житло, худобу, автомобілі страхові суми повернулись. Недавно, після великої повені на півдні Чехії показували по телебаченню, як фахівці страхових компаній самі об’їжджали своїх клієнтів, фотографували втрати, щоб швидше оцінити збитки і швидше виплатити страхові суми насамперед тим, хто найбільше постраждав.

Вже стало звичним, що чехи страхують своє життя і життя дітей, свій багаж від крадіжок, виїжджаючи, чехи страхують житло і цінні предмети в ньому. Сьогодні в Чехії можна застрахувати все: життя від усіх небезпек, мистецькі твори, музичні інструменти, автомобілі, спортивні трофеї, бібліотеки. Чехи цими можливостями користуються. Досі не чула про випадки невиплати страхових сум. Але знаю випадки, коли в когось застраховане майно і власник вважає, що воно постраждало на 100 %, а представники оцінюють збитки у 80 %. Такі суперечки вирішуються через суди».

На страховому ринку України найбільшим попитом користуються послуги з добровільного страхування майна. Цей різновид серед усіх страхових послуг становить третину. Однак експерти констатують, що в Україні застраховані тільки10% ризиків, тоді як у більшості європейських держав – 95%.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG