Доступність посилання

ТОП новини

В Іспанії остаточно закрили справу навколо загибелі Тараса Процюка


Прага – Національний суд Іспанії, найвищий судовий орган країни, в вівторок остаточно зняв звинувачення з трьох американських військових, які своїм обстрілом спричинили шість років тому в Багдаді загибель двох журналістів, українця Тараса Процюка й іспанця Хосе Коусо.

Національний суд вирішив, що слідчий суддя Сант’яго Педрас не подав нових свідчень, які могли б підтвердити, що військові США діяли неправильно, враховуючи, що це сталося на війні.

Тепер суддя має закрити справу. Рішення остаточне й не може бути оскаржене.

Американські танкісти заявляли, що 8 квітня 2003 року стріляли по готелю «Палестина» в Багдаді, в якому працювало багато іноземних журналістів, у відповідь на обстріл у їхній бік.

Унаслідок пострілу з танкової гармати загинули телеоператор агентства «Ройтерз», українець Тарас Процюк та іспанський телеоператор компанії «Телесінко» Хосе Коусо.

Судову справу проти американського танкіста, який здійснив постріл, і двох його командирів почали за позовом родичів Коусо. Загибелі Процюка вона формально не стосувалася, і жодних інших судових справ щодо цього не було.

США свого часу офіційно повідомили Україну, що, за висновками їхнього розслідування, постріл із танку по готелю було здійснено з метою самооборони і в цілковитій відповідності до правил ведення бойових дій.

Справу вже припиняли, але поновили

Справу проти американських військових в Іспанії порушили за статтями іспанського законодавства про свідоме вбивство і «злочин проти міжнародної спільноти», тобто неспівмірні дії проти цивільних осіб у воєнний час.

Два міжнародні ордери на арешт і екстрадицію танкістів видали в Іспанії 2005 і 2007 року на вимогу родичів Хосе Коусо.

Сполучені Штати заперечують їхню провину чи помилку і не видали своїх військових.

Минулого року Національний суд Іспанії вже раз знімав звинувачення з сержанта Томаса Ґібсона, капітана Філіпа Волфорда та підполковника Філіпа де Кампа.

Тоді Суд вирішив, що для звинувачення недостатньо свідчень і є підстави вважати, що іспанський журналіст загинув унаслідок бойових дій, а не свідомого вбивства.

Та наприкінці травня цього року суддя відновив звинувачення, замінивши його на вбивство з необережності.

Він додав до справи свідчення трьох іспанських журналістів, які були в готелі разом із Коусо і заявили, що обстрілу американців із боку готелю не було.

Це рішення судді оскаржила в Національному суді іспанська прокуратура.

Найвищий суд Іспанії підтримав позицію військових США

І нині Національний суд вирішив, що ці свідчення все одно не дають судові підстав поставити під сумнів твердження американців, що вони вважали, що потрапили під обстріл.

Свого часу США заявили, що в перебігу власного розслідування не виявили помилкових дій чи недбалості своїх військовослужбовців, які діяли відповідно до обставин.

Чільні американські урядовці спершу стверджували, що танкісти відкрити по готелю вогонь у відповідь на обстріл із того будинку.

Коли ж телеканали показали кадри обставин інциденту, з яких видно, що обстрілу не було, у США заявили, що танкісти могли сприйняти за обстріл чи за дії коригувальника ворожого вогню відблиски з журналістських об’єктивів.

Міжнародні журналістські організації скритикували такі висновки американської влади.

А Тараса Процюка в Україні посмертно нагородили орденом «За мужність».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG