Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко за стосунки з Росією з позиції сили (європейська преса)


Прага – Чимало європейський видань продовжують висвітлювати тему ризиків для безпеки, пов’язаних із агресивною поведінкою Кремля стосовно свого так званого «ближнього зарубіжжя». Оглядачі також звертають увагу на заяви глави українського уряду і кандидата в президенти Юлії Тимошенко щодо нового оберту в стосунках України «з найбільшим сусідом». Тим часом деякі європейські газети наголошують на «проукраїнській позиції» нового глави Європарламенту, поляка Єжи Бузека.

Відомий американський фахівець з питань історії і політики Росії, професор Річард Пайпс написав чергову статтю для «Москоу Таймз», у якій застерігає від зарозумілості у формуванні політики відносин із Кремлем. Пайпс вважає реальну неспівмірність можливостей і бажання Росії бути світовою державою дуже небезпечною для світу, особливо для сусідів Москви. Тому американський «русист» закликає США будувати стосунки з Кремлем на основі реальних підходів, із обережністю щодо інтересів Москви у своєму «ближньому зарубіжжі», не поступатися Росії стратегічними інтересами у Європі і обов’язково продовжувати впровадження ПРО в Чехії та Польщі. Разом з тим Річард Пайпс на сторінках «Москоу Таймз» попереджає, що «багато росіян надалі вважають Україну, Кавказ і Центральну Азію невід’ємною частиною російських володінь». Тому, на думку американського фахівця, «зарубіжні держави повинні проявляти величезну обачність, маючи свої плани у даних регіонах». Річард Пайпс також не виключає, що у разі «вступу України до НАТО реально, що Кремль із усією серйозністю замислиться над воєнною інтервенцією у відповідь».

Московська газета «Комерсант» інформує, що під час свого виступу 14 липня на зборах партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала будувати стосунки з Росією «з позиції сили, з позиції дотримання національних пріоритетів та національної ідеї і з позиції рівного серед рівних», але «чесно й відкрито». Газета цитує Тимошенко, яка сказала: «Я дивлюся Володимиру Путіну в очі, як рівний рівному».

Інше російське видання – «Нєзавісімая Ґазета» – вважає, що «український прем’єр перестала боятися відставки і розпуску Верховної Ради» і сталося це нібито після її рішучої заяви на зборах партії «Батьківщина» про те, що «вона має наміри визначати тональність політичної ситуації в державі до президентських виборів». Тимошенко також рішуче заявила про свою перемогу на цих виборах і закликала своїх соратників «потерпіти» всього півроку, до самих виборів глави держави.

Швейцарська «Ноє Цюрхер Цайтунґ» називає нового главу Європарламенту Єжи Бузека «тихим поляком на європейській сцені» і характеризує 69-річного «сілезця», як «спокійного, відкритого, компетентного, старанного і готового до компромісів політика», якого поляки вже вдруге майже півмільйоном голосів обрали до Європарламенту. Газета інформує, що цей правий польський політик виріс із лав «Солідарності» і був главою уряду під час президентства Олександра Квасневського, здійснив у Польщі важливі реформи пенсійного забезпечення, охорони здоров’я, адміністративного управління й освіти. Разом з тим «Ноє Цюрхер Цайтунґ» наголошує, що Єжи Бузек не лише яскравий прихильник боротьби з глобальним потеплінням, але й також ратує за зближення між Європейським Союзом та східним сусідом Польщі – Україною. Бузек, як зауважує «Ноє Цюрхер Цайтунґ», «за розбудову стосунків між ЄС і Києвом».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG