Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія запропонувала відкрити кордони громадянам Македонії, Сербії і Чорногорії


Брюссель – Сьогодні Європейська Комісія запропонувала встановити безвізовий режим із Македонією, Сербією та Чорногорією. Якщо пропозицію підтримають на наступній раді європейських міністрів і в Європарламенті, то з 1 січня 2010 року громадяни цих трьох балканських країн вільно подорожуватимуть всією Шенгенською зоною. Водночас, інші дві держави Західних Балкан, Боснія-Герцеговина та Албанія все ще не досягли необхідних критеріїв для скасування віз.

Вимоги Європейського Союзу для відміни візового режиму, загалом, однакові для всіх країн. Це, насамперед, введення захищених біометричних паспортів для громадян цих держав. Наступний критерій – високий рівень охорони кордонів та грамотна міграційна політика. Третя вимога – це ефективна боротьба проти організованої злочинності, корупції та торгівлі людьми. Остання умова, яку слід виконувати країні, що прагне відміни віз, – це повага до засадничих прав людини.

З огляду на те, як країни Західних Балкан наближаються до відповідності цим умовам, віце-президент Єврокомісії з питань юстиції, свободи та безпеки Жак Барро сьогодні заявив, що деякі з них отримали «зелене світло» на впровадження безвізового режиму.

«Наші експерти оцінили перебіг прогресу у колишній югославській республіці Македонія, Чорногорії та Сербії, – зазначив Жак Барро, – З огляду на здійснений поступ, ми можемо сьогодні запропонувати Європейській раді, що засідатиме наприкінці жовтня, скасувати візи для цих країн, починаючи з 1 січня 2010 року».

Причому, тільки Македонія повністю виконала усі необхідні умови для переходу до безвізового режиму.

Все ще залишаються деякі недоліки у Чорногорії, котрі, у першу чергу, пов’язані із законодавством про набуття громадянства. Щодо Сербії, то зрозуміло, що її проблеми пов'язані з Косовом.

Албанців, боснійців і мешканців Косова безвізовий режим не стосується

Тим часом, інші дві держави цього регіону, а саме Боснія і Герцеговина та Албанія, хоч і отримали «дорожню карту» на скасування віз одночасно з іншими, все ще не здійснили усіх необхідних реформ. Зокрема, там ще не впроваджені біометричні паспорти.

Також, з огляду на численні фактори безпеки, не буде змін у візовому режимі між Євросоюзом та Косовом.

Природньо, що у такому випадку, боснійці, албанці та мешканці Косова почувають себе дещо обділеними. Проте, у рішенні Єврокомісії чималу роль відіграли також нещодавні внутрішні міжетнічні негаразди.

Очевидно, що експерти Комісії, вивчаючи ситуацію у тій чи іншій країні, беруть до уваги всі аспекти, що можуть вплинути на стан безпеки та міграцію. Цікаво, що чимало і європейських дипломатів, і представників неурядових організацій, зокрема, у країнах Балкан, вбачають у збереженні візового режиму з Боснією та Албанією не лише етнічне, а й релігійне підґрунтя. Адже мова йде про країни з населенням, чимала частина якого сповідує іслам.

«Боснійські лідери змарнували час» – комісар Оллі Рен

Проте, єврокомісар з питань розширення Оллі Рен пояснює це тим, що лідери цих країн не доклали достатніх зусиль, аби реформувати ті сфери, що могли б наблизити скасування шенгенських віз.

«Республіка Боснія і Герцеговина нажаль, останніми роками згаяла час на націоналістичну риторику, замість того, аби впроваджувати необхідні реформи для блага своїх громадян та (наближення) безвізового режиму, – зауважив комісар Оллі Рен. – Тож тепер все у руках її державних лідерів: використати нещодавно отриману можливість завершити реформи та закінчити приготування, аби ми змогли рекомендувати безвізовий режим з ними до середини 2010 року».

Проте, і до тих країн, котрі досягли прогресу, і мають перейти до безвізового режиму наступного року, Єврокомісія час від часу надсилатиме своїх інспекторів. Вони стежитимуть за дотриманням всіх умов і зобов’язань перед Європейським Союзом.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG