Доступність посилання

ТОП новини

Зниклу сьогодні у Чечні правозахисницю знайшли мертвою


Правозахисницю Наталію Естемірову, яка зникла сьогодні в Чечні, знайшли мертвою в сусідній Інгушетії Речниця Міністерства внутрішніх справ Чеченської республіки повідомила, що тіло Естемірової з двома кулевими пораненнями в голову занйшли поблизу міста Назрань. За словами речниці, немає сумніву в тому, що Естемірову вбили.

Заступник директора російського представництва правозахисної організації Human Rights Watch Тетяна Локшина розповіла Радіо Свобода, що сьогодні вранці Естемірова вийшла з дому в Грозному і від того часу її мобільні телефони не мали доступу, а саму її ніхто не бачив, хоча протягом дня у неї було заплановано кілька важливих зустрічей.

Водночас, як розповів Радіо Свобода член правління товариства «Меморіал» в Назрані Усам Байсаєв, є свідки, які бачили, як невідомі особи «заштовхували Естемірову до автомобіля».

Наталія Естемірова займалась розслідуванням злочинів, пов’язаних із тортурами, стратами і зникненням людей у Чечні. Ця діяльність не подобалась керівництву Чечні, каже правозахисник Тетяна Локшина.

«На сьогодні Наташа залишалась одним із тих небагатьох, хто далі працював у Чечні і розповідав про ті злочини, які коять силові структури, підконтрольні президентові Чечні Рамзану Кадирову. Саме від Наташі отримують первинну інформацію міжнародні організації», – зазначила Локшина.

Товариство «Меморіал» звертається до всіх офіційних осіб і до преси із закликом не замовчувати те, що сталося.

Наталія Естемірова – лауреат багатьох премій, зокрема, першої премії Анни Політковської за 2007 рік.
XS
SM
MD
LG