Доступність посилання

ТОП новини

Солана надав підтримку проєвропейським урядам в Белграді, Скоп’є і Подґориці


Белград – Верховний представник Європейського Союзу зі спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єр Солана закінчив триденний візит на Балкани, в рамках котрого перебував у Сербії, Македонії, Косові та Чорногорії. Оглядачі зазначають, що йшлося про підсумковий або прощальний візит, оскільки Солана у жовтні залишить цю посаду.

Під час зустрічей з керівниками у Белграді, Скоп’є, Приштині та Подґориці Солана висловив підтримку проєвропейських сил та зазначив, що Сербія, Македонія і Чорногорія зробили значні кроки на шляху приєднання до Євросоюзу. Щодо Косова, то перед ним ще довгий шлях.

Оскільки Хав’єр Солана незабаром відійде з посади Верховного представника ЄС зі спільної зовнішньої та безпекової політики, то він не ставив жодних додаткових умов.

Щоправда, у розмові з президентом Сербії Борисом Тадичем Солана нагадав, що європейські перспективи Белграда обумовлені співробітництвом із Міжнародним трибуналом з воєнних злочинів. А це означає лиш одне: заарештувати і видати звинувачених у скоєнні воєнних злочинів Ратка Младича й Ґорана Хаджича.

Солана в минулому був генеральним секретарем НАТО. Саме він 10 років тому дав розпорядження про початок повітряних ударів по Сербії. Через це в Сербії є чимало таких, хто називає його «ворогом сербського народу». З іншого боку, Солана після скинення режиму Слободана Милошевича надавав підтримку реформаторам у Белграді. Через це його називали й «сербським адвокатом у Брюсселі».

Інакша ситуація в Косові. Для албанського населення Хав’єр Солана, насамперед, людина, котра прискорила виведення сербських сил із провінції й таким чином уможливила проголошення державної незалежності. Все-таки, Солана нагадав президенту Косова Фатміру Сейдію та іншим косовським керівникам, що ще не всі країни-члени Євросоюзу визнали незалежне Косово, й тому ще рано говорити про запровадження безвізового режиму для його громадян.

Безвізовий режим – від січня наступного року

А громадянам трьох колишніх югославських республік – Македонії, Сербії і Чорногорії – Солана приніс вістку, яку сьогодні офіційно підтвердили в Брюсселі. Європейська комісія запропонувала встановити безвізовий режим із цими трьома країнами від 1 січня 2010 року. Остаточне рішення має ухвалити Європейський парламент.

Уряди в Белграді, Скоп’є та Чорногорії запевняють, що це їхня заслуга, оскільки всі вони називають себе реформаторськими та проєвропейськими.

(Белград – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG