Доступність посилання

ТОП новини

Путін благословляє хрестовий похід до України (європейська преса)


Прага – Окрім теми економічної кризи, проблем з доларом, європейські газети звертають увагу на попередження ВООЗ щодо масштабів пандемії свинячого грипу. А особлива тема багатьох європейських видань – відкритий лист низки інтелектуалів і колишніх політиків Центральної та Східної Європи до адміністрації президента Барака Обами із занепокоєнням щодо відходу США від стратегічного партнерства з цим регіоном Європи. Деякі з газет також звертають увагу на підготовку візиту до України патріарха Російської православної церкви Кирила і на заходи Москви, які цьому передують. Оглядачі вказують на втручання у ці акції навіть самого прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна.

Низка європейський газет інформують про зростання безробіття у країнах ЄС. Так, лондонська «Таймз» наводить дані про те, що безробіття б’є рекорди у Великій Британії і сягнуло вже майже двох з половиною мільйонів осіб, а до середина наступного року виросте до 3-х мільйонів. Газета вказує на особливу гостроту проблеми зайнятості серед молоді, випускників шкіл та університетів. Так, безробіття серед молоді Великої Британії у віці від 18 до 24 років сягнуло на даний час майже 20 відсотків.

Один із британських банківських стратегів Фредерік Нербранд запевняє на сторінках «Файненшел Таймз», що вже не за горами «дедоларизація» світової економіки, бо економічна основа долара США слабне нібито через проблеми у фінансах та господарстві Сполучених Штатів. На думку Нербранда, приватним інвесторам варто готуватися до багатополярного фінансового світу. Хоча міністр фінансів США Тимоті Ґайтнер зазначає, що уряд США докладає всіх зусиль для подолання негативних тенденцій в економіці США і піклується про посилення долара. Також відомий американський фінансовий гравець Джордж Сорос запевняв нещодавно європейські газети про можливе близьке посилення долара щодо євро.

Британська «Ґардіан» публікує інтерв’ю з главою Всесвітньої організації охорони здоров’я Маргарет Чен, яка заявляє, що нинішня пандемія свинячого грипу буде найбільш масштабною за охопленням світу і додає: «... якщо ми маємо на увазі смертність, то це інше. Пандемія 1918 року – найбільша за смертністю. Я не хочу робити прогнозів... Сподіваюся, що картини 1918 року ми не побачимо. Але ми маємо бути готові, що буде інфіковано ще більше людей і буде ще більше важких і смертельних випадків». Чен також каже, що надійна вакцина проти свинячого грипу з’явиться не раніше, як через два-три місяці.

Польська «Ґазета Виборча» одна з тих, яка оприлюднила відкритий лист інтелектуалів і колишніх політиків Центральної та Східної Європи до адміністрації президента США Барака Обами. Це звернення підписали Вацлав Гавел, Олександр Квасневський, Марті Лаар, Александр Вондра, Лех Валенса, Вацлав Адамкус, Янош Мартоні і низка інших інтелектуалів та політиків регіону. Тут переважно колишні президенти, міністри урядів країн цього регіону Європи. У листі, насамперед, висловлюється занепокоєння відходом нинішньої адміністрації США від пріоритетних проблемам Центральної та Східної Європи, а це, на думку авторів листа, Вашингтонові робити ще зарано. Бо, як зазначають відомі політики регіону, «не все добре ні в нашому регіоні, ні в трансатлантичному плані. Центральна та Східна Європа перебуває на політичному роздоріжжі і сьогодні в регіоні відчувається наростаюча нервозність».

Автори звернення до президента Обами наголошують на здачі позицій правих прозахідних політиків у цих країнах, певному реванші лівих, комуністичних сил, наростанню націоналізму, екстремізму, антисемітизму. Особливо непокоїть авторів цього листа політика Росії, яка заявляє про «привілейовану позицію в цьому регіоні» і «нарощує тут явні та приховані інструменти економічної війни... політичних підкупів і маніпуляцій». Регіону Центральної та Східної Європи, на думку тих, хто підписався під зверненням до Обами, Росією нав’язується думка про «спірний характер трансатлантичної орієнтації цих країн». «Ми хочемо ухвалення у нас необхідних заходів для того, щоб занадто вузьке трактування західних інтересів не призвело до неправильних поступок Росії», – наголошують автори цього листа. Вони бачать небезпеку у тому, що «повзуче залякування і лобізм з боку Росії призведуть з часом до фактичної нейтралізації регіону». Тому інтелектуали, колишні лідери цих країн закликають США, як свого сильного союзника по євроатлантичній інтеграції, до зміцнення американсько-європейського партнерства, «відродження НАТО, яке є найважливішим ланцюгом безпеки між США і Європою», продовження розміщення елементів американської ПРО у Європі, бо «розміщення невеликої кількості ракет не може стати стратегічною загрозою Росії». Автори листа також ратують за зміцнення тандему НАТО-ЄС у тісній співпраці зі США і закликають поставити «трансатлантичним пріоритетом питання енергетичної безпеки». Інтелектуали і колишні політики країн Центральної та Східної Європи також сподіваються на рішучі кроки США на «відновлення трансатлантичної співпраці» та зміцнення стратегічного партнерства Європи і США.

Московська «Незавісімая Ґазета» вважає, що ситуація довкола очікуваного у кінці липня – на початку серпня візиту до України Патріарха московського Кирила стає все більш напруженою. Видання наголошує, що перед візитом до Києва Кирило здійснив тактичний візит до Константинополя, щоб укласти, так би мовити, «пакт про ненапад» із Вселенським Патріархом Варфоломієм. І це, як зауважує «Нєзавісімая Газета», нібито вдалося зробити. Бо відомо, як втрутився у події Варфоломій минулого року, коли став на бік Президента України у питанні створення незалежної від Москви автокефальної православної церкви. Московський часопис також наголошує, що довкола майбутнього візиту Кирила вже розпалюються пристрасті. Зокрема, у Севастополь, де планує побувати Кирило, вже приїхали з його і Володимира Путіна благословення російські байкери «Нічні вовки», із перебуванням яких у Севастополі пов’язані деякі скандальні подробиці на кшталт роз’їздів на байку по місту живої оголеної дівки з прапором Спаса Нерукотворного. «Нєзавісімая Ґазета» також наголошує, що російські проправославні сайти вже почали активний «пошук ворогів», радіють з приводу смерті екс-губернатора Рівненщини Василя Червонія, бо, мовляв, він був активістом розкольницького Київського Патріархату. А українські націоналісти, як наголошує «Нєзавісімая Ґазєта», також не дрімають і обіцяють віддячити за смерть політика. Видання також наголошує, що всі ці ігри свідчать про «політичне православ’я», і ні намагання «підкорити його вузьким національним інтересам», ні спроби, навпаки, «ідеї імперії» «не мають ніякого стосунку до християнства».

Російська «Время Новостей» інформує, як тисячі байкерів на «Харлеях» зі зграї «Нічні вовки» з Росії та інших країн Європи «з благословення прем’єра і першоієрарха» ринулися в Україну, щоб «вдарити мотопробігом по нерозумінню між країнами і проблемах патріотизму», з гаслами зміцнення «слов’янства та православ’я». Газета також інформує, як «вигнали «з православної зграї» байкера, який допустив у Севастополі святотатство» з живою голою дівкою на «Харлеї» та з прапором Спаса Нерукотворного. Бо, як звертає газета увагу на слова представника православних байкерів із групи «Нічних вовків», вони розуміють всю свою відповідальність за святині та те, що «ворог роду людського буде діяти через це».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG