Доступність посилання

ТОП новини

«Трудова година». В Україні запроваджують погодинну оплата праці


В Україні запровадили погодинну оплату праці. Новий закон, який підписав Президент і який запрацює з 1-го січня наступного року, зобов’язує роботодавця оплачувати працю найманого робітника не нижче мінімального рівня за кожну відпрацьовану годину. Як ставляться до погодинної оплати праці самі робітники, а також працедавці та економісти? Наскільки вигідна така система?

Відходимо від радянського принципу

Ухвалення закону про погодинну оплату праці має захистити трудові права найманих робітників, каже один із його авторів, народний депутат Олег Зарубінський. Роботодавець повинен буде оплачувати працю за годину не менше визначеного мінімуму. А Кабінет міністрів буде цей мінімум визначати і подавати на затвердження парламенту. «Мінімальна погодинна оплата праці встановлюється один раз, і уряд подає її Верховній Раді в проекті бюджету. Мінімальна погодинна оплата буде гармонізована з іншими витратами бюджету. Щоб роботодавець не купував собі чергові океанські яхти, а розумів, що є той мінімум, який порушувати не можна».

Роботодавці можуть самі визначати, як їм платити своїм працівникам – погодинно чи ні, констатує Олександр Товстенко, директор департаменту, що опікується питаннями зарплати, Міністерства праці України. «Раніше діяла тільки місячна мінімальна платня, з наступного року буде і погодинна. Якщо хтось працює з погодинною оплатою або тимчасово наймається, то буде вже діяти така мінімальна норма, нижче за яку роботодавець не зможе платити. Роботодавець буде визначати, де така оплата буде вигідною, а де - ні».

На погодинну оплату праці вигідно наймати некваліфіковану робочу силу, зазначає керівник підприємства з виробництва побутової техніки Валентин Ландик. «Оплата праці йде від виробленої продукції, її якості. Ставка залежить від того, який у працівника розряд, скільки він роботи виконав за місяць. Крім того, виплачуються премії».

Погодинна оплата дозволяє роботодавцям раціонально використовувати кошти і ефективніше контролювати роботу найманих робітників, вважає економіст Володимир Лановий. «Зараз важко сказати, який буде дійсний ефект, наскільки це буде працювати в різних галузях. У цілому ефективність виробництва лежить в іншій площині: площині інвестицій, науково-технічного прогресу, зростання чисельності працюючих. Від радянського принципу, коли ставили 8 годин при повній бездіяльності робітників, ми відходимо. Праця буде тепер оплачуватися більш уважно».

Специфіка погодинної оплати

Новий закон допоможе захистити права найманих працівників, вважає правозахисник Володимир Яворський. Зокрема, тих, хто тимчасово зайнятий. Не прогадають і роботодавці, зауважує правозахисник. «Держава тепер має можливість примусити працедавців дотримуватися трудового законодавства. До цього часу такі вимоги були надто нереальні. Якщо брали людину на декілька годин, оформляти його наказом, складати трудовий договір було дуже нераціонально. Тепер буде простіше».

За погодинну оплату праці активно виступали шахтарські профспілки. На їхню думку, це допоможе вирішити деякі болючі проблеми галузі, такі як несвоєчасні розрахунки з гірниками, недотримання правил безпеки власниками вугільних підприємств та інші. Тож гірняцькі профспілки нововведення сприймають із ентузіазмом, розповідає донецька кореспондентка Радіо Свобода Ольга Доровських. «Нині середня зарплатня в галузі сягає трьох тисяч гривень, розповів Радіо Свобода голова Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко. Погодинна оплата праці на кілька відсотків збільшить цю суму. Це не єдиний спосіб заохочувати молодь, бо реформа автоматично покращує безпеку на шахтах, вважають у Незалежній профспілці гірників України. Шахтарі не турбуватимуться про кількість видобутого вугілля, не поспішатимуть, і, як наслідок, підвищиться рівень безпеки на вугільних підприємствах. Власники шахт, щоб у подальшому забезпечити належний рівень видобування вугілля, будуть змушені модернізувати виробництво.

Для вугільної галузі перехід на погодинну оплату праці – довгоочікувана реформа, профспілки б’ються за неї останні 18 років. Зволікання з реформуванням сфери привело українські шахти на останні місця за рівнем безпеки та ефективності праці в Європі».

Натхненники законопроекту переконують, що погодинна оплата праці - це передовий європейський досвід, який варто запроваджувати і в Україні. Посилаються, зокрема, і на досвід Італії. Про плюси та мінуси погодинної оплати праці «по-італійськи» розповідає римська кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик. «В Італії види трудової діяльності, які оплачуються погодинно, загально називають «домашня робота». Відповідно до закону, домашнім робітником вважається особа, яка безперервно надає свої послуги щонайменше 4 години щодня одному й тому ж працедавцю. До цієї професійної категорії належать інструктори, наставники, доглядальниці, няні та гувернантки. Також ідеться про найманих працівників, котрі виконують спеціалізовану ручну або іншу роботу: кухарі, садівники, конюхи, сторожі, прибиральниці, офіціанти і гардеробники.

Позитивний момент погодинної роботи полягає в тому, що одночасно можна займатися іншою трудовою діяльністю або ж більше часу присвячувати родині. Праця по годинах вигідна для пенсіонерів або ж для безробітних, людей, які у пошуку постійної роботи таки щось заробляють і сплачують при цьому податки. Хоча сума податків з погодинною оплатою праці виходить надто маленька, щоб у майбутньому мати нормальну пенсію. Це один з негативних моментів. І, зрештою, «працювати на годинах» та отримувати погодинну зарплату зазвичай є тимчасовим і нестабільним видом діяльності».

Ухвалений в Україні закон указує роботодавцям, що погодинна оплата праці має бути не меншою мінімально зафіксованого рівня. Його розмір планують визначити пізніше. А розмір прожиткового мінімуму депутати зафіксували: до кінця нинішнього року він повинен зрости майже до 900 гривень.

Опитування:
Як оплачується зараз Ваша праця? Чи хотіли б Ви мати погодинну оплату?


Юлія, піар-менеджер: Я б хотіла, щоб мені взагалі просто платили. Бо не отримую платню вже 3 місяці. А загалом мені подобається більше не погодинна оплата праці, а відрядна.

Юрій, інженер: Я проти погодинної оплати. Людина має отримувати гроші за зроблену роботу, а не за години, які провела на роботі.

Людмила, постачальник:
Якщо буде непогана мінімальна погодинна оплата, то чому ні? Думаю, це досить зручно.

Іван, підприємець: У принципі це правильно. Скільки роботи виконав, стільки грошей і отримав. Головне, щоб люди не приходили на роботу просто години відсиджувати,

Юлія, бухгалтер: У мене оклад. Думаю, що в кожній сфері своя специфіка. Від якої і залежатиме тип оплати.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG