Доступність посилання

ТОП новини

Міхал Ковач: Україна належить до ЄC, а її участь в НАТО зміцнить безпеку...


Прага – Понад 20 відомих політиків із країн Південно-Східної і Центральної Європи написали відкритого листа президентові США Бараку Обамі, в якому закликали його не забувати про їхні регіони і дотримуватися твердого курсу щодо Росії. Серед тих, хто поставив свій підпис під листом, також колишній президент Словаччини Міхал Ковач, який дав інтерв’ю Радіо Свобода.

– Пане Ковач, що спонукало Вас підписати цього листа, чому Ви поставили свій підпис у групі інших відомих в Європі політиків ?

– Чому я підписав цього листа? Тому що я погоджуюсь зі змістом цього листа, що є як посланням до Сполучених Штатів, так і до президента Барака Обами. Цей лист висловлює і мої побоювання щодо того, щоб не дійшло до дестабілізації політичних відносин. Навпаки, ми гадаємо, що світова політика вимагає все більших зусиль для того, щоб відносини між народами покращувались і були більш дружніми. Потрібно, щоб світова стабільність у світі зміцнювалась, щоб повага до певних цінностей, які сьогодні об’єднують велику кількість держав, була оцінена. Тобто цей лист міг би бути таким нагадуванням про те, що коли десь існують якісь побоювання, тоді потрібно над тим задуматись.

– Лист-звернення до Барака Обами оприлюднений напередодні візиту в Україну віце-президента США Джозефа Байдена. В ньому не згадується Україна. Чи може він якось вплинути на українсько-американські переговори ?


– Думаю, що значення України все більше зростає, що відбувається певне змагання щодо впливу на Україну. Подібні процеси відбуваються і всередині України, змагання щодо того, чи Україна просуватиметься в напрямку до НАТО, інтеграції до Європейського Союзу, чи ні. Тобто ці процеси дуже важливі не тільки для стабільності в Європі, але й у світі. Я, як демократ із ще не так давно комуністичної країни, дуже добре усвідомлюю, яку роль відіграли Сполучені Штати і Радіо Вільна Європа в тому, що стосується впливу на подальший розвиток, зокрема, в тому, що дійшло до падіння «залізної завіси» і кінця «холодної війни». Зараз триває пошук шляхів, як створити нові збалансовані відносини між окремими державами, а Україна від самого початку представляє в моїх очах державу, котра належить до Європейського Союзу, державу, членство якої в НАТО допомогло б зміцнити безпеку і самої України, і Європи.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG