Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі запускають патріотичний веб-сайт для дітей


Варшава – Від 1 вересня Міністерство культури та національної спадщини Польщі з метою посилення патріотичного виховання молоді запускає в інтернеті сайт для дітей віком від 4 до 5 років. Уряд в черговий раз робить ставку на патріотичне виховання молоді. Новий дитячий веб-сайт матиме так би мовити, грально-навчальний характер, бо ж не секрет що за комп’ютер сідають нині щораз молодші люди.

Чому уряд робить ставку саме на дошкільнят? За офіційними даними, хоча батьки часто цього не визнають, у Польщі за комп’ютер сідають малюки віком 4-5 років. Майже увесь час, проведений юними поляками за комп’ютером, припадає на ігри он-лайн. Саме у цьому полягає суть урядового навчального проекту.

Представниця Міністерства культури та національної спадщини Івона Радзишевська у розмові з Радіо Свобода зазначила: «Нам дуже хотілося б досягнути того, щоб перші зустрічі малечі з комп’ютером відбувалися саме за сприяння міністерського веб-сайту. Сайт матиме освітній характер, водночас знайомитиме юних поляків із високою національною культурою. Ігри он-лайн, що їх пропонуємо, мають розважати, але водночас розповідати про надбання відомих представників польської культури».

Чи готові дошкільнята засвоювати стандарти польської культури, чи буде така вишукана пропозиція доступна дітям? Івона Радзишевська вважає, що плюсом веб-сайту для дітей є те, що він постійно має привертати їхню увагу.

Урядовці кажуть, що вже перша сторінка є цікавою, бо там пропонують користувачам ігрові мандри он-лайн територією Польщі. Діти можуть відвідати Краків, подивитись архітектурні пам’ятки, зустріти відомих з історії людей. Малюки можуть комп’ютерною мишкою довершити художні картини Яна Матейка, або створювати їх від самого початку із пазлів он-лайн, а також зможуть допомогти Фридерикові Шопену компонувати музичні твори.

Щоб змалку був сентимент до рідного

«Ми переконані, – каже Івона Радзишевська , – що діти не на завжди залишаться вірними нам і нашому сайтові, однак у них залишиться сентимент до рідного, переконаються, що висока національна культура, з якою почали спілкуватись від наймолодших років, це дуже суттєвий фактор у житті людини».

Проект Міністерства культури та національної спадщини вписується у реформу системи дошкільної та шкільної освіти країни. Ключовим моментом цієї реформи є те, що уже від наступного навчального року, як у більшості країн Євросоюзу, шкільне навчання починатимуть шестилітні діти.

«Фахівці Міністерства культури працювали над розробкою окремих навчальних програм для Міністерства освіти. З допомогою цих фахівців ми запускали дитячий веб-сайт. Тому вважаю, що, серед іншого, наш веб-сайт стане корисним для вчителів наймолодших класів», – наголошує Івона Радзишевська, представниця Міністерства культури та національної спадщини Польщі.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG