Доступність посилання

ТОП новини

Літні шкільні дружини в Естонії – можна заробити і гарно відпочити


Рига – Для чотирьох тисяч естонських підлітків зараз у самому розпалі трудове літо. 62 шкільні трудові дружини працюють у різних містах та селах Естонії. Будь-який естонський учень віком від 13 до 18 років може записатися під час літніх канікул до такої дружини і не тільки заробити до тисячі доларів, але й гарно відпочити, ознайомитися з різними куточками Естонії.

Шкільні трудові дружини в Естонії можуть бути удостоєні ветеранського титулу – перша була створена у 1966 році. Однак за час свого існування шкільні дружини не втратили популярності серед школярів. Навпаки, у 2003 році ця структура отримала статус цільового фонду «Шкільна дружина» і активно розвиває свою діяльність серед естонської молоді. Фінансує її роботу Таллінське самоврядування та Естонська держава у рамках програми фінансування молодіжних центрів.

Платять 2,5 долара за годину роботи

Навіть кризова не стала завадою для організації праці та відпочинку естонських учнів. Правда, з огляду на зрослий рівень безробіття в Естонії, кількість місць у трудових таборах, у порівнянні з минулим роком, скорочена майже наполовину. Однак за свою працю «трудові дружинники» отримують, як і раніше, понад 2,5 долара за годину. Згідно з нормами естонського законодавства, неповнолітні можуть працювати не більше чотирьох годин щодня. Однак охочий до праці підліток може заробити за літо непогані гроші.

Керівник фонду «Шкільна дружина» Ееро Кійплі зазначає, що за традицією, початок роботи дружин проходить дуже урочисто – із проходження вулицями Старого Таллінна до Ратушної площі у супроводі оркестру. Після знайомства з колегами по дружині школярі відправляються за місцем призначення.

Підліткам пропонують різні види роботи – від збирання ягід до впорядкування парків і пляжів.

«Робота якраз така, з якою діти справляться. Це робота у парках, на полі. Полуниці, які продаються на центральному ринку в Таллінні, в основному, зібрані шкільними дружинами», – зауважив Ееро Кійплі.

За роботою та відпочинком дітей стежать вихователі, які склали спеціальні іспити і отримали ліцензію на роботу з дітьми.

«У кожного загону, який складається з 20-25 підлітків, є два керівники, – каже Ееро Кійплі. – Діти живуть у гуртожитках, на туристичних базах, спортивних комплексах. Є постіль, душ, харчування, і головне – про дітей турбуються».

Не тільки праця, але й відпочинок

Діти у літніх трудових таборах не тільки працюють, а й відпочивають. Для тих, хто не досконало володіє естонською мовою, це також гарна мовна практика.

«Культурна програма різноманітна. Також гарною практикою шкільних дружин є те, що діти не працюють у себе вдома, зокрема в Таллінні, а їдуть до Південної Естонії чи на острови. Вони знайомляться з життям людей в інших місцях», – наголошує Ееро Кійплі.

Робота в трудових таборах завершиться у середині серпня. Тоді всі «трудові дружинники» зберуться разом, щоб визначити кращих.

«Ми будемо їх зустрічати в серпні в Тозігану. Там відбудуться спортивні та культурні змагання і визначиться, який загін став переможцем цього року. Також ми почуємо багато нових і гарних пісень, У нас уже вийшло декілька CD, авторами яких є діти зі шкільних загонів», – розповів керівник фонду «Шкільна дружина» Ееро Кійплі.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG