Доступність посилання

ТОП новини

Латиноамериканська жінка може стати членом Верховного суду США


Президент Барак Обама оголосив кандидатуру Соні Марії Сотомайор на посаду члена Верховного суду США 26 травня 2009 р.
Президент Барак Обама оголосив кандидатуру Соні Марії Сотомайор на посаду члена Верховного суду США 26 травня 2009 р.

Нью-Йорк – У Вашингтоні тривають слухання Юридичної комісії Сенату, яка розглядає кандидатуру Соні Сотомайор, запропонованої президентом Бараком Обамою на посаду члена Верховного суду Сполучених Штатів.

Загальну увагу слухання у сенатській Юридичній комісії привернули насамперед тому, що Соня Марія Сотомайор, якщо її кандидатуру ухвалить Сенат, то членом Верховного суду вперше стане іспаномовний правник латиноамериканського походження.

Походить пані Сотомайор з бідної родини, сім’я родом з Пуерто-Ріко, оселилася в нью-йоркському районі Бронкс, причому батько не володів англійською. Соня блискуче закінчила Принстонський університет, стала адвокатом. Її кар’єра пішла по висхідній – від помічника окружного прокурора до судді федерального апеляційного суду.

Нині їй 55 років і вона може стати одним з дев’яти членів Верховного суду. Цей суд, третя гілка влади за Конституцією, тлумачить закони країни. Отож – слухання у сенатській Юридичній комісії. Не можна сказати, що це була легка справа. Кандидатові пригадали сакраментальну фразу, яку вона неодноразово повторювала, мовляв, «розумна латиноамериканська жінка з багатим досвідом частіше дійде правильного висновку, аніж білий чоловік, який не жив таким життям». «Шкодую, якщо я образила декого з вас, – сказала пані Сотомайор, звертаючись до сенаторів. – Гадаю, усе моє життя демонструє, що я не мала такого наміру».

Наступний етап перед голосуванням – слухання правників і критиків Сотомайор

Наприкінці третього дня слухань сенатор Патрік Лігі, голова Юридичної Комісії, сказав, звертаючись до Соні Сотомайор: «Дякую вам за ваші відповіді, сповнені інтелігентності, чемності й терпіння... На цьому тижні майже 2 тисячі людей відвідали слухання. Мільйони дивилися по телебаченню, читали в газетах, блогах в інтернеті, тож американський народ познайомився з Вами... Президент (Обама) казав у травні, що як член Верховного суду Ви додасте свій досвід, отриманий упродовж непересічної юридичної кар’єри, і мудрість, набуту у перебігу екстраординарної подорожі».

Тепер Юридична комісія має опитати свідків – колег-правників, друзів, а також критиків цієї кандидатури, і лише після цього відбудеться голосування. У позитивному для пані Сотомайор результаті мало хто сумнівається. Комісія надішле своє рішення до усього складу Верхньої палати Конгресу на остаточне затвердження.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG