Доступність посилання

ТОП новини

Уйгури в Казахстані протестують проти політики Китаю


Тисячі уйгурів влаштували мітинг у найбільшому місті Казахстану Алмати на протест проти придушення нещодавніх заворушень уйгурів у Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні Китаю.

Понад 5 тисяч уйгурів зібралися в міському палаці культури і вшанували пам’ять загиблих під час заворушень хвилиною мовчання.

Жінки були в хустках білого кольору – кольору жалоби. Учасники зібрання були з блакитними прапорами з білими півмісяцем і зіркою – прапорами Тюркської Ісламської Республіки Східного Туркестану, самопроголошеного уйгурського утворення, яке проіснувало на території сучасного Сіньцзян-Уйгурського автономного регіону Китаю кілька місяців у 1933–34 роках.

Унаслідок сутичок між уйгурами і власне китайцями, які сталися в Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні на початку місяця, загинули 197 осіб та понад 1 тисячі 600 поранені. При цьому, за офіційними повідомленнями, більшість жертв – китайці за національністю.

Цей регіон є одним із місць Китаю, де час від часу стаються заворушення на етнічному ґрунті. Він є батьківщиною близько 8 чи й 10 мільйонів уйгурів, тюркомовного народу, що сповідує переважно іслам.

Чимало з уйгурів скаржаться на утиски й політичні та релігійні переслідування в Китаї й заявляють, що китайська влада придушує їхню культуру й виснажує природні багатства їхньої батьківщини.

Чимало уйгурів живе також, зокрема, в Казахстані.
XS
SM
MD
LG