Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко побував на прощі і вшанував УГКЦ


Президент Віктор Ющенко разом із родиною взяв участь у Всеукраїнській прощі до Зарваниці в Тернопільській області, найбільшого місця паломництва українських греко-католиків.

Голова держави долучився до Хресного ходу до місця проведення урочистої архієрейської літургії. Її провів Глава Української Греко-Католицької Церкви Любомир Гузар.

У своєму вітальному слові до прочан Віктор Ющенко наголосив на великому духовному і історичному значенні Зарваниці, яка, за його словами, творить особливий зв’язок України з її покровителькою, Божою Матір’ю.

«Для нас Зарваниця – джерело і ріка. Як джерело вона проходить крізь товщ землі і часу, беручи своє начало з Київської Русі. І, як ріка, творить велике українське море любові до Божої матері…» – сказав Президент.

У своєму виступі Віктор Ющенко з особливою шаною сказав про великий подвиг Української Греко-Католицької Церкви, її ієрархів, священнослужителів і всіх вірних.

УГКЦ, за його словами, «у найчорніші часи стала опорою нації і береже цю місію досі».

Президент звернув увагу, що цього року буде відзначатися 20-та річниця виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля «як одного із актів-предтеч визволення всієї України». «І держава зобов’язана сказати і, безумовно, скаже правдиву оцінку репресій, яких зазнала УГКЦ разом з іншими українськими церквами», – додав Ющенко.

Він також висловив слова глибокої поваги і вдячності Главі Української Греко-Католицької Церкви кардиналові Любомиру Гузару, який, за словами Президента, «з великою вірою і мудрістю дбає про духовне здоров’я нашого народу і продовжує традиції Митрополита Андрея і Патріарха Йосипа Сліпого».

Президент привітав усіх прочан, які прийшли до Зарваниці, і додав: «Дякую цій землі і всій Західній Україні за те, що береже наш національний і соборний дух».

Раніше повідомляли, що в прощі до Зарваниці мала взяти участь і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Наразі про її можливе прибуття туди повідомлень не було.
XS
SM
MD
LG