Доступність посилання

ТОП новини

До України з візитом прибуває віце-президент США


До Києва сьогодні увечері з робочим візитом прибуде віце-президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден. Це перший візит американського високопосадовця до України після обрання нового Президента США.

Джозеф Байден зустрінеться з Президентом України Віктором Ющенком, Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, з представниками опозиції.

Радник віце-президента з питань національної безпеки Тоні Блінкен стверджує, що подорож Байдена – це не візит ввічливості, а важливий крок зовнішньої політики США. Саме тому Байдена супроводжує численна делегація, у складі якої високопосадовці з Державного департаменту, Ради національної безпеки при Білому домі, з Міністерства оборони та з Національної економічної ради. Блінкен, зокрема, сказав, що «Сполучені Штати високо оцінюють партнерство з Україною та Грузією, тож головна мета подорожі – зміцнити ці партнерства конкретними заходами».

Візит Джозефа Байдена до Києва відбувається відразу після візиту Президента США Барака Обами до Москви.

Керівництво України покладає чималі сподівання на цей візит. На думку заступника міністра закордонних справ Костянтина Єлисеєва, Київ має отримати з боку Сполучених Штатів сигнал підтримки щодо євроатлантичної інтеграції і, зокрема, вступу до НАТО.

Україна також розраховує на створення міждержавного органу високого рівня, який би курував відносини Києва та Вашингтона.

Представники ж опозиції, з якими Джозеф Байден також планує зустрітися, скептично налаштовані щодо його візиту. Регіонал Леонід Кожара, заступник голови парламентського комітету у закордонних справах, переконаний, що це ніщо інше, як просто розвідка, і нічого конкретного від приїзду Джо Байдена чекати не варто.

Візит Джозефа Байдена триватиме в Україні до 22 липня. З Києва віце-президент США відбуде до Грузії.
XS
SM
MD
LG