Доступність посилання

ТОП новини

Допінг на робочому місці вже не рідкість


Німеччина – Світова економічна криза продемонструвала ще один вкрай неприємний бік: оскільки люди панічно бояться втратити роботу, чимало хто нехтує своїм здоров’ям і виходить на роботу хворим або вдається до вживання в офісах стимулюючих медикаментів. У Німеччині профспілки застерігають перед фатальними наслідками для здоров’я.

Так мало лікарняних у Німеччині не брали вже давно. На думку профспілок, причина криється, однак, не в здоровому способі життя.

«Через страх втратити роботу працівники приходять в офіси хворими», – стверджує член правління Німецького об’єднання профспілок Аннелі Бунтенбах. Щоб подолати стрес, багато хто починає вживати навіть медикаменти, що стимулюють, тобто допінг.

Оцінки експертів: майже мільйон вживає допінг

Експерти б’ють на сполох. Адже йдеться не про окремих менеджерів, які страждають від дедалі більшого стресу, як засвідчило дослідження, проведене німецькою компанією медичного страхування DAK. Її керівник Герберт Репшер зазначає: «Ми говоримо про 400 тисяч – 800 тисяч осіб. Крім того, слід рахуватися також із величезною сірою зоною. Отже, слід виходити з того, що такі препарати вживає загалом близько одного мільйона працівників».

Експерти застерігають перед загрозою виникнення залежності й величезною шкодою для здоров’я: вранці та вдень приймаються медикаменти, які стимулюють мозкову діяльність, ввечері навпаки – заспокійливі препарати, щоб можна було заснути. Таким чином людина потрапляє в «чортове коло», вибратися з якого з часом стає дедалі складніше.

Драматичні наслідки для здоров’я


Інґе Бокгойзер, професор берлінської клініки Шаріте, говорить про драматичні наслідки для людини. «Якщо впродовж тривалого часу ви вживатимете стимулятори і після цього відчутно менше будете спати або взагалі не спатимете, то через 74 або й 26 годин у вас відбудеться нервовий зрив. У людини виникає сильна депресія, починаються проблеми із серцем, підвищується тиск», – наголошує Бокгойзер.

Але не тільки той, хто використовує допінг на робочому місці або хворим виходить на роботу, повинен рахуватися з негативними наслідками. «Це означатиме також масивні негативні фінансові втрати для підприємств і систем соціального забезпечення», – вважає профспілковий лідер Бунтенбах. На її думку, подальша концентрація праці й посилення тиску на робочому місці – це неправильна відповідь на кризу. Подібну стратегію використали в 90-х роках. Тоді, нагадала Бунтенбах, зросла кількість довготривалих психічних розладів у людей.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG