Доступність посилання

ТОП новини

«Вступ з привілеями»: абітурієнтам потрібні пільги чи це анахронізм?


Київ – Відмовитися від деяких пільг для абітурієнтів вирішили чиновники Міністерства освіти України. Медалістам і випускникам підготовчих відділень перевага при вступі надаватиметься лише у тому випадку, якщо вони наберуть однакову кількість балів з іншими випускниками або ж якщо медаліст із багатодітної родини. Раніше «золоті медалісти» автоматично мали більше шансів стати студентами. Чому освітяни скасовують деякі пільги при вступі? Чи існують вони при вступі до італійських вузів? І чи можуть взагалі відмовитися від них українські абітурієнти?

Пільговики іноді займають 100% державних місць

Пільговики створюють нездорову конкуренцію при вступі до вищих навчальних закладів, зазначає заступник міністра науки та освіти України Максим Стріха. За його словами, траплялися випадки, коли абітурієнт із 600 балами, за результатами тестів, був змушений поступитися місцем «пільговику». «По низці престижних спеціальностей пільговики займають часом 100% від обсягу державного замовлення – це не справедливо. Водночас я хочу наголосити, що пільги міністерство скасувати не може, бо вони встановлені законодавством. Єдине, що ми можемо, – планувати надалі якісь варіанти, які б дозволили все ж таки людям поза пільгою отримувати свої законні місця. Скажімо, цього року Київський Національний Університет на низці спеціальностей встановить квоту – 50% для пільговиків і 50% для решти».

17-річний Богдан з Хмельницького – золотий медаліст і переможець шкільних олімпіад. Юнак вступає до Національного технічного університету і вважає, що «перепусткою» до вузу мають бути знання, а не соціальне становище. «Коли у вступників однакова кількість балів, саме медаль та підготовчі курси відіграють вирішальну роль. Пільги також залишились для інвалідів, сиріт. Звичайно, ці люди потребують пільг, але, можливо, не в навчанні, а на проїзд та на житло».

«Армія медалістів» становить в Україні десятки тисяч людей. Кілька років тому їх було 37 тисяч, а зараз їхня кількість наблизилася, за даними експертів, до 50 тисяч. У цьому зв’язку екс-міністр освіти України Василь Кремінь виступає за найповніше скасування привілеїв при вступі до вузів. «Колись ми прикинули: якби в Житомирській області зарахували усіх медалістів, решті дітям не було б чого робити, бо для них державних місць зовсім не було. До університету слід зараховувати дітей, які гарно навчались, а не тих, які мали якісь труднощі в попередньому житті. Цих дітей необхідно підтримати соціально, при потребі – фізично».

А як ставляться до пільговиків самі абітурієнти?

А як ставляться до пільговиків самі абітурієнти? Кореспондентка Радіо Свобода Наталія Коваленко побувала в одному з столичних вузів і поспілкувалася з тими, що прагнуть стати студентами.

Дуже заклопотаний Олег біля входу в Києво-Могилянську академію ретельно щось записує у блокнот і майже не відволікається. Він зауважив, що готується зараз подавати документи в цей університет на факультет – іноземна філологія. Олег не навчався на підготовчих курсах, не має пільг та відзнак за навчання. І вважає, що всі мають вступати на рівних, а пільги потрібно відмінити. «Тому що багато абітурієнтів з хорошими оцінками не вступають до вузів».

Цього року в університеті набагато скоротили кількість бюджетних, говорить студентка Оксана. «Наскільки я знаю, пільговиків, які відвідували підготовчі курси, – одиниці з найкращими результатами».

Роман вступав у Києво-Могилянську академію на правничий факультет торік. Мав і медаль, і на підготовчі курси ходив, але на результат, каже, вплинули лише знання. «З медаллю вступав, але ніякого значення їй не надавалось. Я здавав усі три тести зовнішнього тестування: українська мова, право й математика. І здавав внутрішній тест в Києво-могилянці – 7 предметів».

Про скасування пільг студенти чули. Та й усі погоджуються, що підготовчі курси чи золота медаль – це не ознака знань.

Пільгових умов для вступу до італійського вузу практично не існує

Пільгових умов для вступу до італійського вузу практично не існує. Щоб потрапити на навчання до університету, достатньо пред’явити диплом про закінчення 12 років середньої школи. Вступні конкурси як такі майже відсутні, бо навчання і в державних, і в приватних закладах платне. Лише окремі факультети, за рішенням вузу, через обмежену кількість місць часом влаштовують конкурс вступників. Тож, коли йдеться про пільги для італійських абітурієнтів, мається на увазі фінансова підтримка студентів, які вже зараховані до університету, повідомляє італійська кореспондентка Радіо Свобода Наталія Кудрик.

Відповідно до закону, пільгами можуть користуватися неповносправні студенти, сироти, сліпі, інваліди бойових дій чи праці та їхні діти. Для отримання фінансової підтримки необхідно надати документ про особисті доходи або ж прибутки родини. Слід документально довести свою неспроможність сплачувати так званий щорічний податок на навчання.

Окрім згаданих категорій від сплати цього податку можуть звільнятися також успішні малозабезпечені студенти. Пільговики можуть ще отримувати стипендію на навчання з обласного бюджету або від якогось підприємства.


Пільги не гарантують студентові безтурботного навчання

Згідно з українським законодавством, поза конкурсом вступити до університету можуть чорнобильці, діти-сироти та інваліди, а також діти загиблих гірників. І ці пільги мають зберігатися і надалі, вважає Ліна Вежель, доцент Інституту журналістики Київського національного університету. Проте ніякі пільги, на її думку, не гарантують студентові безтурботного навчання. «Життя складне, тим більше зараз криза, і не всі мають змогу платити за навчання. Якщо людина отримала пільгу і погано вчиться – це вже її особисте ставлення до навчання. Такі діти не витримують і після першого курсу їх відраховують, приблизно 5% бюджетників відраховують. Якщо контрактник дві перших сесії складає на відмінно, то на 2 курсі він уже навчається безкоштовно».

Під час цьогорічної вступної кампанії до вузів спостерігається ажіотажний наплив абітурієнтів. У тому числі пільговиків. Наприклад, за даними громадянської мережі «Опора», на 50 бюджетних місць за фахом «міжнародні відносини» у Київському Національному Університеті претендують 35 пільговиків та 17 переможців олімпіад (які теж мають право пільгового зарахування).


Чи потрібні пільги під час вступу до вищих навчальних закладів? І кому їх можна надати?
Олександра, студентка: Пільги потрібно встановлювати для сиріт, чорнобильців та медалістів, адже вони вчилися, старалися й, мабуть, розумні, якщо мають медаль.
Сергій, військовослужбовець: Думаю, що пільги потрібні тим, хто їх заслужив. Дітям-сиротам особливо вони необхідні. Медалістам вони завжди надавалися.
Марія, студентка: Потрібні пільги й медалістам, й сиротам, й чорнобильцям. Їх не просто ж так вигадали. Якщо вони весь час були, то чому їх скасовувати?
Руслан, овочівник: Не потрібні ніякі пільги абітурієнтам. Особливо це стосується чорнобильців та медалістів. Моя дружина навчалася із пільговиками-чорнобильцями. Вони знали, що вступлять, тому нічого не вчили і не знали.
Ліна, видавець: Якщо вони здорові – хай вчаться. Потрібні пільги лише хворим. Мій син знає 5 мов, навчається на 2 курсі, сам вступив на бюджет. Подзвонив і сказав, що уже вчиться в університеті.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG