Доступність посилання

ТОП новини

Кандидати в президенти шукають підтримки. Виші чекають напливу російських студентів? (Огляд преси)


Київ – Вибори, що наближаються, змушують основних претендентів на президентське крісло піддобрювати місцеві влади. Як інформує тижневик «Ділова столиця», Віктор Ющенко підписав виправлення до Закону «Про стимулювання розвитку регіонів». Новації дають шанс економічно слабким областям отримати досить пристойну фінансову підтримку держави. Щоправда, для цього їх керівництво змушене буде довести свою відданість прем'єр-міністрові, адже процес розподілу грошей повністю відданий на відкуп уряду.

Фінансові негаразди та гострий дефіцит кредитних засобів у країні відкрили зелену вулицю ломбардам: за півроку вони зуміли подвоїти свої доходи. Один з небагатьох ринків, де все ще можна добре заробити, вже привернув увагу потенційних інвесторів. Докладніше про нього «Ділова столиця» розповідає в статті «Час лихварів».

Учасники коаліції заявляють, що цього тижня обов’язково відбудеться позачергова сесія Верховної Ради, під час якої більшість сконцентрується на питаннях боротьби з кризою. Якщо ж Партія регіонів виявить бажання знову блокувати трибуну, засідання парламенту може відбутися і без її участі. Як стверджує газета «Вечірні вісті», у коаліції достатньо голосів для ухвалення необхідних законів. Заголовок публікації «Коаліція не потурбує відпочинок «регіоналів».

Українські виші очікують напливу російських студентів. Як інформує газета «Сегодня», днями Госдума Російської Федерації ухвалила закон, згідно з яким росіяни отримуватимуть освіту в країнах близького зарубіжжя не боячись, що в рідній країні роботодавці не визнаватимуть їхні дипломи. Газетярі підрахували, що вчитися в Україні росіянам значно вигідніше, аніж у себе на батьківщині. Для порівняння: рік навчання в Московському університеті ім. Ломоносова на факультеті економіки коштує $8 000, тоді як на такому ж факультеті Київського університету ім. Шевченка вчетверо менше: близько $2000.

Нагорода за відмінне навчання в школі, проіснувавши понад півстоліття, цього року вперше не враховується при вступі до інституту. Як загадує газета «Нова», Радянський Союз заснував золоті медалі відразу після війни, в травні 1945 року. Відтоді їхні медалісти користувались пільгами при вступі до вишів. І раптом це припинили. Про те, наскільки був необхідним цей крок Міносвіти, видання розмірковує в статті «Прощавай, шкільна медаль?!».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG