Доступність посилання

ТОП новини

Чому збанкрутувало єдине в Україні золотовидобувне підприємство


Так виглядає нині Мужіївський золотопоміметалевий рудник: гори переробленої руди, занедбані будівлі та поіржавіле обладнання
Так виглядає нині Мужіївський золотопоміметалевий рудник: гори переробленої руди, занедбані будівлі та поіржавіле обладнання

Ужгород – Замість золота – екологічне лихо. Таким є результат бажання України увійти до елітного списку 40 країн світу, які видобувають дорогоцінний метал. Програму «Золото України» реалізовували в Закарпатті, на Мужіївському золотому руднику. Держава вклала у це підприємство десятки мільйонів гривень, сподіваючись на золотий дощ. Та цього не сталося: дорогоцінного металу немає, натомість є борги перед кредиторами та екологічне лихо Закарпаттю.

Ситуація катастрофічна. Без електрики, без роботи, без охорони, із занедбаним майном. Із 40 мільйонами боргів перед кредиторами та 4 мільйонами – перед працівниками. Така сумна доля нині єдиного в Україні золотовидобувного підприємства.

На початку 1990-х років перший президент України Леонід Кравчук заявив, що зробить державу лідером із добування золота в Європі. 11 років тому в Мужієві почали будувати золотовидобувну фабрику, геологи казали, тут понад 50 тонн золота та у 20 разів більше срібла. Планували викопати 3 тонни дорогоцінного металу в рік, але за 6 років роботи видобули заледве 800 кілограмів.

Нинішній директор ТОВ «Закарпатполіметали» Василь Васлинець зазначає: «Держава вкладала кошти в підприємство до 2003 року (це більше ніж 4 мільйони доларів, – це давало можливість існувати. Поки були багаті руди на вміст золота і поки вкладалися інвестиції підприємство існувало».

Закарпатська влада шукає інвестора

Навколо копальні кілька сотень тисяч тонн відпрацьованої руди: під час дощів з неї вимиваються важкі метли і потрапляють в грунти та воду
Фахівці кажуть, що золото в Закарпатті видобували за допомогою застарілого обладнання, отримували з руди близько 50 % дорогоцінного металу замість запланованих 90. Срібло, свинець та інші дорогі метали чомусь у Закарпатті не видобували взагалі. Результат не забарився – у грудні 2006-го держава перестала вкладати у копальню інвестиції, й підприємство зупинилося.

Рівно рік тому Господарський суд Закарпаття порушив справу про визнання ТОВ «Закарпатполіметали» банкрутом. До всього ж, рудник позбавили ліцензії, а отже, і будь-якої надії на інвестиції та відродження.

Спеціалісти вбачають тут чимало юридичних проблем, бо визнавати державне підприємство банкрутом – нонсенс. Керівництво Закарпаття в цьому контексті нарікає на бездіяльність Міністерства промислової політики України, у віданні якого перебуває рудник, і все ще сподівається на якесь диво.

«Позиція обласної влади в даному питанні – однозначно напрацьовувати інтерес інвесторів до Мужіївського золоторудника», – каже начальник управління економіки Закарпатської ОДА Віктор Погорєлов.

Через золото страждає питна вода

Екологічні проблеми ТОВ «Закарпатполіметали», наголошують фахівці, в сотні разів актуальніші, ніж юридичні чи економічні. Річ у тім, що всю перероблену руду – а це близько 300 тисяч тонн – вивантажили поряд із фабрикою. У ній ще багато золота, але ще більше – важких металів: кадмію, цинку, свинцю, міді та хрому.

А тим часом вхід до підземних виробок заростає бур’янами...
Заступник начальника Державної екологічної інспекції в Закарпатській області Любов Спічкей розповіла: «У період дощів вимиваються з цих руд важкі метали, тобто утворюється кислотний стік, який насичений важкими металами. У підземному водоносному горизонті нами виявлені стійкі забруднення кадмієм. Що стосується поверхневого стоку, то там цілий спектр важких металів і перевищення концентрацій сягають десятикратних значень».

Керівництво ТОВ «Закарпатполіметали» днями скликало прес-конференцію. На ній запевнили: роботу підприємства відновити нереально – техніка згнила, золота немає. Хіба що знайдеться інвестор, який би взамін за певну частину акцій державного майна згодився вкласти у відновлення рудника майже 70 мільйонів доларів. А ще виплатив борги із зарплати і вирішив екологічні проблеми. Та чи реально це за часів нинішньої економічної кризи у світі?

(Мужієво – Ужгород – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG