Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: Пукач назвав замовників вбивства Гонгадзе


Затриманий правоохоронними органами Олексiй Пукач визнав свою причетнiсть до вбивства журналiста Георгiя Гонгадзе, заявляє заступник глави СБУ Василь Грицак.

«Пукач пiдтвердив свою причетнiсть до скоєння цього злочину. Вiн також пiдтвердив причетнiсть окремих посадових осiб, буде багато цiкавої iнформацiї», – сказав Грицак.

Крім того, за його словами, Пукач назвав і замовникiв вбивства журналiста. Грицак відмовився називати будь-які прізвища, посилавшись на таємницю слідства.

На уточнююче запитання, чи живі замовники вбивства журналіста, представник СБУ відповів ствердно. «Я б так не сказав (що нема серед живих), скоріше за все, є», – сказав він.

На запитання, чи підтверджують свідчення Пукача правдивість записів, зроблених у кабінеті колишнього Президента Леоніда Кучми екс-майором Миколою Мельниченком, Грицак зауважив, що про це ще зарано говорити, оскільки відбувся лише один допит.

«Пукач дає свідчення, і всі факти перевіряються», – сказав він.

Щодо того, чи будуть заарештовані названі Пукачем замовники вбивства і чи вживаються якісь заходи для того, щоб вони не могли зараз залишити територію України, заступник голови СБУ зауважив, що це питання вирішуватимуть слідчі Генеральної прокуратури.

За його даними, поки що таких заходів не вживали. Також Грицак повідомив, що перший допит Пукача дає підстави говорити, що вбивство Гонгадзе не було випадковим.

Генпрокуратура допитала Пукача

Співробітники Генеральної прокуратури в ніч із 21 на 22 липня провели допит колишнього керівника кримінальної розвідки Міністерства внутрішніх справ Олексія Пукача, якого звинувачують у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе. Про це повідомив заступник Генпрокурора Віктор Кудрявцев.

«Мені невідомо, які він дав показання, все це таємниця слідства», – зазначив Кудрявцев. За його словами, Пукача допитував заступник Генпрокурора Микола Голомша.

Інших подробиць заступник Генпрокурора не уточнив.

Сьогодні Президент Віктор Ющенко висловив сподівання на якнайшвидше завершення справи про організаторів убивства Гонгадзе у зв’язку із затриманням Пукача.

Олексія Пукача знайшли на Житомирщині

Співробітники Генеральної прокуратури разом із представниками Служби безпеки затримали колишнього керівника кримінальної розвідки Міністерства внутрішніх справ Олексія Пукача, якого звинувачують у вбивстві журналіста Гонгадзе.

Як повідомив керівник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко, Пукача затримали 21 липня в Житомирській області.

Наразі затриманий перебуває в Головному слідчому управлінні Генпрокуратури.

Минулого року Апеляційний суд Києва визнав винними в скоєнні вбивства журналіста трьох колишніх співробітників департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України. Їх засудили до 12 і 13 років позбавлення волі.

Ще один обвинувачений – колишній керівник згаданого департаменту МВС Олексій Пукач – перебував у розшуку. Замовники вбивства досі не встановлені.

Генеральний прокурор Олександр Медведько заявляв, що зникнення Пукача, а також загибель колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка ускладнює розслідування кримінальної справи про організаторів убивства журналіста Гонгадзе.

Президент відреагував на затримання Пукача

Президент України Віктор Ющенко тримає розслідування справи журналіста Георгія Гонгадзе під особистим контролем, заявила речниця глави держави Ірина Ванникова.

Як повідомляє прес-служба Президента, вчора пізно увечері керівник Служби безпеки доповів главі держави про затримання колишнього керівника Головного управління кримінального розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача.

За словами Ванникової, операція силовиків здійснювалася в рамках виконання доручення Президента знайти і затримати усіх виконавців і організаторів вбивства Гонгадзе.

Президент наполягає на доведенні до завершення цієї справи, зазначила речниця глави держави.

Пукача затримали вчора ввечері в одному із сіл Чуднівського району Житомирської області.

Тимошенко: арешт Пукача допоможе встановити замовників убивства Гонгадзе

Прем’єр Юлія Тимошенко розраховує, що арешт колишнього керівника Головного управління кримінального розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача допоможе встановити реальних замовників і організаторів убивства журналіста Георгія Гонгадзе.

«Я, як громадянин України, безмежно задоволена тим, що, нарешті, після шести років бездіяльності, через абсолютно неприпустиму халатність упродовж цих років, затримана та людина, яка безпосередньо причетна до вбивства Георгія Гонгадзе і яка безпосередньо володіє інформацією», – сказала голова уряду.

Прем’єр-міністр також висловила сподівання, що цього разу українському правосуддю не вдасться відмежуватися від громадської думки і «здати шісток».

Тимошенко заявила, що слідство зможе захистити життя Пукача на період надання ним свідчень.

Турчинов закликає посилити охорону Пукача

Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов попереджає правоохоронців про необхідність гарантувати безпеку заарештованого екс-генерала МВС Олексія Пукача.

«Багато впливових людей не зацікавлені в тому, щоб відповідь на запитання про замовників потрапила до суду. Тому наполегливо радив би слідчим і службам, що забезпечують розслідування, особливу увагу звернути на безпеку пана Пукача», – наголосив перший віце-прем’єр.

Турчинов також заявив, що не пов’язує затримання Пукача з майбутніми виборами. «Я не думаю, що хтось вичікував – заарештовувати чи ні. Коли змогли, тоді заарештували», – зазначив перший віце-прем’єр.

За його словами, узяти на контроль цю справу має Генеральний прокурор, щоб уникнути політизації розслідування.

Луценко привітав правоохоронців із затриманням Пукача

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко також розраховує, що арешт колишнього керівника Головного управління кримінального розшуку МВС Олексія Пукача дозволить встановити організаторів та замовників вбивства Гонгадзе.

«Я особисто хотів би привітати усіх оперативних працівників СБУ з цією удачею і сподіватися на те, що слідство Генеральної прокуратури здобуде докази щодо замовників та організаторів цього найрезонанснішого в Україні вбивства», – сказав міністр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG