Доступність посилання

ТОП новини

У Криму знову затримали російських вояків із крилатими ракетами


Під час затримання автотранспорту Чорноморського флоту Росії з ракетами
Під час затримання автотранспорту Чорноморського флоту Росії з ракетами

Севастополь – У Криму вдруге від початку літа російських військових ловлять на порушенні правил перебування в Україні. Знову міліція зупинила небезпечне транспортування російських крилатих ракет густонаселеними районами Севастополя. Черговий інцидент стався 21 липня – якраз цього дня офіційний представник Міністерства закордонних справ Росії заявив, що під час першого випадку перевезення російськими військовослужбовцями ракет густонаселеним районом Севастополя, 8 липня, ніяких порушень угоди про статус та умови перебування Чорноморського флоту Росії на території України не було.

Першою про черговий інцидент у Севастополі за участі російських військових моряків повідомила «Українська правда». За її даними, отриманими від джерел у севастопольській міліції, у вівторок працівники ДАІ Севастополя затримали дві автомашини Чорноморського флоту Росії, які перевозили вулицями міста крилаті ракети типу «Малахіт». За словами правоохоронців, ракети перевозили під охороною, але без супроводу пожежних автомобілів і без повідомлення компетентних органів України.

Ракета «Малахіт»
Після того, як співробітники ДАІ зупинили російські транспортні засоби, військові заявили, що везуть запчастини до ракет, однак під час огляду автомобілів правоохоронці з'ясували, що це не відповідає дійсності. Військові джерела Радіо Свобода повідомили, що факт затримання стався на Північній стороні Севастополя. Ракети звантажили з одного з малих ракетних кораблів на Куриній стінці і там же, на причалі розібрали, відділивши боєголовку. Потім завантажили ракети у контейнери і планували транспортувати на ракетно-технічну базу Чорноморського флоту Росії, що розташована в селі Сахарна Голівка на околиці Севастополя.

Після складення відповідного протоколу автомобілі повернулися у військову частину. Прес-центр ЧФ Росії підтвердив затримання 21 липня українськими правоохоронцями флотського автотранспорту, але від коментарів, традиційно, утримався.

МЗС Росії: Чорноморський флот має право возити ракети куди захоче?

Менше місяця тому, на початку липня співробітники Державтоінспекції вже затримували три ракетовози ЧФ Росії з крилатими протикорабельними ракетами типу «Малахіт» і «Терміт». Тоді МЗС України висловив свій протест російській стороні у зв'язку з порушенням російськими військовими угоди між Україною і Росією про статус та умови перебування Чорноморського флоту Росії на території України. Але у вівторок офіційний представник МЗС Російської Федерації Андрій Нестеренко заявив, що під час інциденту, який стався 8 липня, військовослужбовці Чорноморського флоту Росії нічого не порушили.

Водночас, військові експерти в одни голос заявляють: такі маніпуляції з розбиранням і перевезенням ракет посеред великого міста дуже небезпечні. Протикорабельна крилата ракета П-120 «Малахіт», хоч і має твердопаливний двигун, але і його пальне екологічно небезпечне, зазначає військовий експерт, капітан 1 рангу запасу Мирослав Мамчак, вже не кажучи про сам боєзапас. Роботи з ракетами, в тому числі пов’язані з перевезенням, суворо регламентуються і українським, і російським законодавством. Крім того, указ Президента України від серпня 2008 року чітко вимагає від росіян сповіщення відповідних українських служб про такі перевезення.

МРК «Міраж»
У середу Міністерство закордонних справ України застерегло російську сторону від подальших порушень Чорноморським флотом вимог угод і українського законодавства в частині перевезення небезпечних вантажів та озброєнь, а також пересувань військових підрозділів. Як повідомили у прес-службі МЗС України, про це йшлося в Києві під час чергових українсько-російських консультацій з проблемних питань тимчасового перебування ЧФ Росії на території України.

Наголошено, що такі перевезення і пересування можливі лише за згодою української сторони. Україна очікує від російської сторони неухильного дотримання положень двосторонніх угод та законодавства стосовно тимчасового перебування російського флоту на території Криму.

Ракети «Малахіт» (за класифікацією НАТО – SS-N-9 Siren) стоять на озброєнні малих ракетних кораблів ВМФ Росії. Один з них – МРК «Міраж» у серпні минулого року під час нападу групи кораблів Чорноморського флоту Росії на грузинське узбережжя двома такими ракетами потопив грузинське судно берегової оборони.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG