Доступність посилання

ТОП новини

Дітей-інвалідів із Рівненщини можуть позбавити оздоровлення


Вони ніколи не полишають своїх дітей. На зборах громадської організації «Стежкою добра»
Вони ніколи не полишають своїх дітей. На зборах громадської організації «Стежкою добра»

Рівне – Відпочивати погано або не відпочивати взагалі – перед таким вибором поставлені діти-інваліди із захворюванням центральної нервової системи та їхні матері на Рівненщині. Ситуація не з найгірших, кажуть рівненські чиновники, хоча в багатьох областях кошти на оздоровлення таких дітей з місцевих бюджетів не виділені. Але чи не стане відпочинок випробуванням, від якого доведеться «відходити» вдома, резонно запитують батьки.

Усьому виною сумнозвісна тендерна процедура, котра в Україні є непрозорою і не дає можливості вибору з боку місцевої влади чи громадських організацій. Їх ставлять перед фактом – саме такі табори можуть(чи погодилися) прийняти ваших дітей. Цього року учасників тендеру всього два: дитячий санаторій «Сперанца» на Одещині і християнський табір «Джерело надії» в Херсонській області. За попередньою інформацією, у цих закладах багатомісні номери і один на поверх туалет, а в одному з цих закладів для того, щоб дістатися до моря, потрібно подолати велику відстань… по брудному, непридатному для купання лиманові.

Так мало претендентів тому, що рішення виділити кошти на оздоровлення дітей-інвалідів було ухвалене обласною радою лише у червні, з порушенням певних правил – поза розглядом бюджетних питань. Депутати пішли назустріч Спілці батьків дітей-інвалідів «Стежкою добра», котра вперше домоглася оздоровлення дітей два роки тому. До того ці діти взагалі не мали можливості організовано відпочивати й оздоровлюватися, хоча право на це дає українське законодавство.

Корисний відпочинок подорожчав

«У минулому році я оздоровлювала свою дочку разом з іншими матерями у санаторії «Горизонт» на Одещині, – розповідає одна з мам, Наталія Павлюк. – Умови проживання і харчування нас цілком влаштовували – працювали ліфти, кімнати були на двох, на маму з дитиною. Єдиною проблемою була велика відстань до моря – близько двох кілометрів. Ми страшенно втомлювалися з візками на шляху до пляжу й назад, але наші діти справді оздоровилися й були задоволені. Дітям це дуже потрібно – це пов’язано зі специфікою хвороби – після моря вони стають активнішими, у них рожевіють щічки… Але цього року путівки до «Горизонту» дуже подорожчали. Нині ж ми вже були б згодні і на «Червону калину» чи волинський «Пролісок», де є хороший ліс».

Нині в області 1100 дітей-інвалідів, котрі потребують подібного оздоровлення. Згідно з виділеними коштами, путівки можуть надати лише близько 60-м. Тим часом в Україні є багато закладів, які мають необхідні умови для відпочинку та оздоровлення дітей-інвалідів, стверджує керівник громадської організації «Стежкою добра» Тетяна Конончук. Ось тільки згідно із законодавством відпочинок дітей, хворих на ДЦП, в закладах охорони здоров’я не передбачає перебування матері поряд із дитиною, якщо та не працює. А чи може працювати мати такої дитини, тим паче якщо вона мати-одиначка, запитання риторичне. Саме тому за організацію відпочинку взялося обласне Управління у справах сім’ї та молоді. Тендер двічі скасовували через відсутність коштів.

На зборах громадської організації, котрі відбулися за участю представників влади, начальник управління сім’ї та молоді ОДА Михайло Волинець пояснив: якщо рівняни не погодяться на запропоновані їм умови, доведеться оголошувати новий тендер. Ось тільки після розгляду усіх пропозицій рівненські дітлахи можуть не встигнути до моря. Адже законодавством заборонено використовувати кошти, виділені на літній відпочинок, у другій половині вересня. Тобто, або беріть те, що є, або лишайтеся вдома.

«Все по закону, але не для блага дітей»

«Зробили все по закону, але не для блага дітей», – зауважує заступник громадської організації «Стежкою добра» Любов Бойко, яка минулого року змогла оздоровити двох своїх близнят. «Серед наших дітей є дуже талановиті – мої зайняли перше місце на Всеукраїнському конкурсі творчості, який проводила Катерина Ющенко, і вони мали право оздоровитися в Артеку, – каже вона. – Ось тільки за станом здоров’я вони цього зробити не можуть. Тому нам пропонують найдешевше, де немає умов».

Заступник голови облдержадміністрації Олег Торкунов вважає, що незважаючи на труднощі й певне усунення держави від вирішення проблем оздоровлення дітей-інвалідів, необхідно вирішувати їх комплексно – у деяких випадках залучаючи спонсорів, а ще обов’язково виділяючи кошти з міського бюджету. Чого в нинішньому році зроблено не було. Адже з 1100 хворих дітлахів 600 – мешканці обласного центру.

Щодо державних коштів, котрі виділяються на оздоровлення школярів, то їх надають лише шосту частину від потреб, і йдуть вони в основному на оздоровлення дітей з радіаційно забруднених районів.

Олег Торкунов пообіцяв зустрітися особисто з керівниками одеського та херсонського закладів або ж оплатити проїзд батькам, які зголосяться попередньо побачити на власні очі умови проживання в санаторії і таборі. Якщо ж умови не влаштують, шукатимуть варіанти оздоровлення удома.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG