Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз допомагає Україні реформувати судову систему


Київ – Понад 10 років тому Україна проголосила курс на євроатлантичну інтеграцію, взявши на себе відповідні зобов’язання. Серед інших і реформування правоохоронної та судової системи. Але і українські, і європейські фахівці нині стверджують, що процес реформ в Україні гальмується. Так, судова система України досі працює по-старому, стверджують експерти. Поліпшити повсякденну працю українських суддів, судового апарату в цілому має на меті проект, який здійснюють Україна та Євросоюз під назвою «Прозорість та ефективність функціонування судової системи України».

Ініціатори згаданого проекту – а це Євросоюз, зокрема, Європейська комісія, а також Верховний Суд та Рада суддів України – назвали його «школою підвищення кваліфікації» для працівників судової гілки влади. Адже у першу чергу ідеться про навчання – семінари і тренінги, що їх проводили європейські експерти з питань судочинства за участю українських суддів та правозахисників.

На сьогодні, за даними Верховного Суду України, навчання пройшли майже 500 суддів і працівників апаратів судів у Київській, Львівській, Одеській і Харківській областях. Так, понад 100 суддів взяли участь у тренінгах із питань стратегічного планування та управління, а питання ефективної комунікації зацікавили майже 80 керівників апаратів судів. А понад 200 осіб – помічників суддів – працювали над питаннями професійної етики. Абсолютна більшість «учнів» дали високі оцінки тренінгам і тренерам, інформує прес-служба Академії суддів України.

Координатор проектів ЄС в Україні Окке Петерссон вважає, що найголовнішим під час навчання було побачити зацікавленість українських «учнів» у дослідженні, чи то вивченні «предмета».

В інтерв’ю Радіо Свобода пан Петерссон зазначив: «У правовій системі України так багато людей, які хочуть вчитись, які готові здійснювати реформи, що просто неможливо було оминути цю сферу нашою увагою і не поділитись досвідом європейських держав. Досвідом як планування щоденної роботи, так і демократичного, антикорупційного реформування судової системи. Адже трапляється так, що у боротьбі за справедливість судова влада не може захистити від беззаконня навіть себе!»

Наближення українського судочинства до європейської практики


Чи насправді проект, запропонований Євросоюзом, може підвищити рівень професійності українських суддів? Так, переконані українські правозахисники, які виступали хто тренером, хто спостерігачем при здійсненні проекту. Голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров називає цей проект Євросоюзу «методичним посібником для реформи судочинства», адже «суддям розповідають про підходи до судової справи в Європі, про міжнародні судові органи і так далі».

Варто також відзначити, що учасники семінарів і тренінгів визнали, що подібні заходи реально наближують українське судочинство до європейської практики. Серед найближчих планів у рамках проекту – продовжити семінари і видати посібники для суддів та працівників апарату з питань управління у судах, антикорупційних заходів, розробки «кодексу честі судді» тощо.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG