Доступність посилання

ТОП новини

Арешт Пукача істотно не вплине на політичну ситуацію в Україні – експерт


Сергій Телешун
Сергій Телешун

Київ – Справа Георгія Гонгадзе є суто політичною, втім в українського політикуму не вистачає волі, щоб її розслідувати, – сказав в ефірі Радіо Свобода доктор політичних наук, завідувач кафедри політичної аналітики і прогнозування Національної академії держуправління при Президентові України Сергій Телешун. На думку експерта, напередодні виборів на поверхню випливе чимало резонансних справ, та це не вплине на ситуацію в країні.

– На Вашу думку, як вплине арешт Олексія Пукача на політичну ситуацію в Україні?

– Чи на добре, чи на жаль, всі останні події, що будуть пов’язані з цією справою, матимуть абсолютно політичне навантаження. Може трохи специфічна буде фраза, але на сьогодні справа Пукача буде відволікати від інших резонансних справ, які так чи інакше виникатимуть.

Зверніть увагу, інформаційна складова війни між основними політичними суб’єктами вже давно почалась. Почали працювати зливні бачки. До речі, Речинський (авт. – екс-речник голови СБУ, а нині редактор інтернет-видання ОРД Станіслав Речинський) також брав участь у зливі інформації. Всі основні політичні гравці почали зливати інформацію проти тих чи інших суб’єктів політичного процесу, які один одному заважають в Україні.

По-друге, справа Гонгадзе стала знаковою справою. Незалежно від того, який буде результат, можна казати, що ця справа відволікатиме увагу від інших справ. Я підрахував, що на сьогодні є близько 16 резонансних справ, починаючи зі справи вбивства Георгія Гонгадзе, закінчуючи отруєнням Президента.

До речі, справа Лозинського та багато інших будуть виходити так чи інакше на перший чи на другий план. Хто вирішить цю справу чи зіштовхне її з місця, буде сприйматись суспільством як людина, що шукала правду. Але чи вплине вона реально? Ні, не вплине.

– Пане Телешун, арешт Пукача – це гра на президентський рейтинг чи збіг обставин?

– Думаю, більшою мірою збіг обставин. Хоча свого часу Рузвельт казав, що все, що відбувається, не відбувається випадково. Тобто, навіть якщо це збіг обставин, справа Пукача буде використана як політичний інструмент. Тому що цей кримінальний злочин набув політичного забарвлення (буду казати як правник) з тієї причини, що вбито людину за політичними мотивами.

– Ви вірите в те, що покарають замовників убивства журналіста?

– Для цього потрібні три речі: фахові слідчі, політична воля політичного істеблішменту та докази, які можуть свідчити в суді. Сьогодні, в основному, йдуть розмови. Спецслужби, на жаль, і правоохоронні органи, і судові, і журналісти більше розмовляють, ніж надають конкретні факти. За принципом старого єврейського анекдоту, де щось сказали, а перевірити не обов’язково, інформація запущена.

– Тобто не вистачає фаховості?

– Політичної волі. Думаю, фаховість є, але враховуючи те, що, за словами адвоката Пукача, генерал-майор хотів здатись і далеко він не ховався, а по-третє, це чіпляє інтереси основних гравців (а вони пов’язані між собою), я не виключаю, що справу може бути доведено до суду або можуть бути надані докази, які в суді прийматимуться як пошук не тих людей, яких немає, а насправді політиків, які замовляли.

Тобто чи політичне вбивство? Так, воно було політичним. Чи будуть названі замовники? Залежить від фактів, які повинні будуть знайти слідчі, працюючи з генералом Пукачем.

– Сьогодні після Погоджувальної Ради має відбутись позачергова сесія Верховної Ради України. Чого варто очікувати від депутатів?

– Якщо на сьогоднішній день збирається Верховна Рада, то вона збирається з трьох причин. Перше, це чітко стежити один за одним, щоб не було змін на політичному просторі України. Я маю на увазі, щоб не змінились нинішні правила гри, статус-кво стосовно головних партнерів. Сьогодні контролюються три особи, перепрошую, політичні сили. Це регіонали контролюють БЮТ, БЮТ контролює Партію регіонів, також частково контролюють Президента, який має інструментарій впливу на Верховну Раду.

Друга складова - це необхідність ухвалити законодавство, яке буде регламентувати зміни до бюджету, тобто розподіл фінансових коштів.
І третє, це виборче законодавство, яке встановлює правила гри для основних кандидатів на президента. Це три причини, які до президентських виборів можуть збирати Верховну Раду.

Звичайно, як форс-мажор можна сказати, що це може бути пов’язано з серйозними справами в українській економіці. Хоча в мене є сумнів. В основному, будуть концентруватись на трьох складових. Чи буде проведене засідання парламенту? Думаю, депутати просто зберуться, обговорять питання, може, з цих трьох пунктів виставлять питання на голосування, але казати про високу ефективність на сьогодні не можна.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG