Доступність посилання

ТОП новини

Донеччани проти всіх або за Януковича – дослідження


Донецьк – Якби вибори Президента України відбулись сьогодні, то значна кількість донеччан проголосувала б «проти всіх». Соціологи з’ясували, що жителі одного з найбільш «цінних» в електоральному плані регіонів схиляються до крайнощів: вони або віддають перевагу Партії регіонів, або не довіряють нікому. Цим напередодні виборів можуть скористатись політтехнологи будь-якої політичної сили, вважають соціологи.

Розташування сил на політичній карті Донеччини на сьогодні виглядає так: за Януковича голосували б 36 % виборців, за Тимошенко – трохи більше трьох відсотків. Рейтинг інших ймовірних претендентів – менше трьох відсотків. Такі дані щойно оприлюднив Донецький центр політологічних досліджень. Соціологів непокоїть той факт, що значна кількість виборців, 21 %, бажає голосувати проти всіх, і ще 19 % взагалі не хочуть йти на вибори, тобто більша частина населення не підтримує нікого.

На Донеччині, як і в цілому по Україні, можливе розігрування сценарію, так званого «фургону з оркестром», що не дасть людям зробити раціональний вибір, вважає керівник соціологічної служби Центру політологічних досліджень Кирило Черкашин. «Домінують дві точки зору, тобто підтримка Партії регіонів і, зокрема, Віктора Януковича, і з іншого боку, налаштування проти всіх політиків, яке перетягує тих, хто вагається», – зазначає пан Черкашин.

Виборці обиратимуть «найменше зло»

Аналогічний варіант можливий і на Заході України, де високий рейтинг у Тимошенко. Раціональні методи, тобто обіцяння запровадити програми економічного і соціального розвитку держави, вже не діють на розчарованих у політиці українців, вважає соціолог Микола Гаврилов. За його словами, під час майбутніх виборів спрацює сценарій обирання «найменшого зла».

Згідно із висновками Донецького центру політологічних досліджень, порівняно з зимою електоральна активність донеччан трохи пожвавилась. А з вересня очікують на всілякі маніпуляції масовою свідомістю. Що вигадають політтехнологи, щоб привернути увагу третини виборців, яка не готова йти на вибори, бо вважає, що їх результати будуть сфальсифіковані, зараз сказати важко.

(Донецьк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG