Доступність посилання

ТОП новини

У Львові вшановують загиблих у Скнилівській трагедії


Сьогодні у Львові вшановують пам’ять 77 загиблих, серед яких 28 дітей, під час військового авіашоу на Скнилівському летовищі 27 липня 2002 року.

Потерпілі внаслідок падіння Су-27 зібрались на місці падіння літака і беруть участь в екуменічній молитві. Опісля вони молитимуться на Голосківському цвинтарі, де поховані неідентифіковані останки людських тіл, і на могилах своїх рідних, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Три роки тому 90 потерпілих звернулись з позовами проти держави Україна у Європейський суд з прав людини. Досі справу ще не взяли у провадження, повідомив Радіо Свобода голова громадської організації «Скнилівська трагедія» Стефан Козак, в якого під уламками літака загинув син.

Позивачі вимагають перегляду термінів вироків для тих тих, хто винен в трагедії й морального відшкодування.

У 2005 році Військовий апеляційний суд Центрального регіону у Львові оголосив вирок шести льотчикам. Нині покарання відбуває один пілот Володимир Топонар.

За словами Стефана Козака, у червні цього року потерпілі подали другий позов у Страсбург, в якому вимагають вибачень від держави і покарання для генералів, які відповідали за організацію авіашоу.

Постраждалі заявляють, що перший заступник головнокомандувача Військово-повітряних сил Сергій Онищенко, колишній головнокомандувач ВПС генерал-полковник запасу Віктор Стрельников, колишній заступник головнокомандувача ВПС із бойової підготовки генерал-лейтенант запасу Олександр Волошенко та колишній заступник начальника з бойової підготовки генерал-майор запасу Володимир Алексєєв, які безпосередньо відповідали за організацію авіашоу, уникнули покарання.
XS
SM
MD
LG