Доступність посилання

ТОП новини

«Дорожче паливо». Газ для населення з вересня подорожчає


З 1 вересня цього року блакитне паливо подорожчає на 20% для населення, а з 1 жовтня - на стільки ж - для підприємств-тепловиків, повідомила Національна комісія регулювання електроенергетики. Україна пішла на зустріч вимогам МВФ, інакше їй не надали б чергову порцію кредиту. Як позначиться на житті пересічних українців та вітчизняній економіці взагалі подорожчання газу?

Чому МВФ наполягає на підвищенні тарифів на газ?

Умова Міжнародного валютного фонду щодо необхідності підняття ціни на газ викликана намаганнями підсилити позиції НАК «Нафтогаз», розповідає кореспондент Радіо Свобода у країнах Євросоюзу Віталій Єреміца.

З одного боку, такий крок мав би допомогти цій українській компанії у вирішенні проблем боргів перед російським «Газпромом». Як відомо, нагромадження боргів «Нафтогазу» загрожує процесу заповнення підземних сховищ російським блакитним паливом, що може призвести до нової кризи постачань газу до європейських споживачів.

З іншого боку, встановлення нових цін на газ загалом допоможе покращити фінансовий стан «Нафтогазу», а це відкине необхідність нових грошових вливань з державного бюджету.

Після аналізу ситуації на українському газовому ринку європейські експерти виявили, що нинішня ціна блакитного палива є заниженою і так би мовити, «вирівнюється» дотаціями з державного бюджету України. Це допомагало «Нафтогазу» продавати його теплоенергетичним підприємствам за цінами, що є нижчими від закупівельних.

Вкрай важко сплачувати буде пенсіонерам

Національна комісія регулювання електроенергетики нові ціни не уточнює, повідомляючи лише про те, наскільки відсотків подорожчає газ. Маючи на увазі ці додаткові 20%, можна вирахувати: з осені використання до 2,5 тисяч кубометрів на рік обійдеться у 0,58грн. за куб., якщо у вас є лічильник; а якщо його немає – 0,64 грн..

Уже зараз незаможні львів’яни ледь витягують газові тарифи.

- Я пенсіонерка, і з пенсії у 870 гривень за квартиру маю віддати 500 гривень. А якщо газ подорожчає, найперше мені не вистачатиме на їжу.

- Дуже вплине, адже взимку в місяць у нас виходило 800 гривень – коштує отопити 2 кімнати. А якщо бойлер купити? Адже у мене на руках старенька 84-річна бабуся та брат – інвалід ІІ групи. Мені не вистачає грошей, щоб їх нормально харчувати.


Пенсіонерам та іншим незаможним верствам населення справді буде непереливки після зростання цін на блакитне паливо, зазначив економіст, депутат від Партії регіонів Олексій Плотников. «Дійсно, пенсіонерам буде вкрай важко сплачувати за новими тарифами. Та й якщо врахувати, що уряд не йде на підвищення прожиткового мінімуму, взагалі ситуація вкрай складна. Але це є невід’ємною складовою вимог Міжнародного валютного фонду, і уряд все ж таки виконує ці вимоги. Якщо б не було такої домовленості, ніхто б не піднімав тарифи».

Підняття цін буде пов’язане із субсидіями

Виконавши умову підняти ціну на газ, Кабмін не принесе у жертву незаможних платників і не стикнеться з проблемою неплатежів. У цьому переконує депутат від проурядового блоку БЮТ Сергій Соболєв. «Я переконаний, що це буде пов’язано із субсидіями для населення. Крім того, я переконаний, що газ буде дорожчим для тих, хто користується ІІІ та ІV категоріями – це більше 6 тисяч кубів. А для інших – це питання більше політичне напередодні виборів».

Ціна має бути обґрунтована та вмотивована

Необґрунтованими вважає нові розцінки за газ для населення фахівець з паливних питань Валерій Боровик. На його думку, блакитне паливо для простих людей має бути «соціальним» (тобто фінансованим з держбюджету), або, принаймні, ціни на нього повинні бути вмотивованими, а не «взяті зі стелі», як це пропонують урядовці. «Коли уряд не має цих коштів, то потрібно виставляти нормально-сформульовані ринкові ціни. А не ті, які даються на сьогоднішній день, вони зовсім економічно не обґрунтовані. Ми вийшли з СРСР, вийшли з «совдепівської психології», яка впливає на формування соціалістичних цін. При цьому, держава не має таких коштів, щоб бути соціалістичною економікою, яка дотує своє населення. Фактично за весь період функціонування держави Україна ціни завжди були такими – необґрунтованими і псевдосоціальними».

Рішення про зростання ціни на газ для населення має суто політичні мовити, вважає експерт з енергетичних питань Валерій Боровик. З економічної точки зору доцільно було б підвищити вартість блакитного палива не на 20%, а, як мінімум, удвічі (враховуючи ринкові ціни на енергоносії для України). «Це крапля в морі, це лише маленький крок для того, щоб покращити становище «Нафтогаз» Україна. Це невеликий реверанс чи то в бік Міжнародного валютного фонду, чи то Єврокомісії. Підвищення буде обґрунтоване тоді, коли ми візьмемо ринкову ціну закупівлі природного газу, додаємо роботу НАК «Нафтогаз», рентабельність, прибутковість, транспортування до споживачів і виводимо ціну. Тобто, ця ціна не може бути жорстко зафіксована на рік і навіть на півроку».

Рішення Національної комісії регулювання електроенергетики про зростання цін на блакитне паливо поки не набуло чинності, його ще має затвердити Міністерство юстиції України.


Скільки Ви зараз платите за газ? Чи будете платити після того, як ціна нього підніметься на 20%?
Іван Іванович, пенсіонер: Я плачу справно. Суму не пам’ятаю. Але звернув увагу, що цього місяця на 70 гривень більше. Платитиму й далі, може, пенсії підвищать.
Любов Іванівна, пенсіонерка: Я вже заплатила, а суму навіть не подивилася. Кажуть, щоб не платили далі. Але в мене субсидія і все одно дешевше, ніж іншим.
Борис Михайлович, пенсіонер: У мене газу немає, плита електрична, цим усе сказано. Але мені здається, що після подорожчання газу неплатоспроможних буде більше.
Надія, домогосподарка: Ми ніколи не були боржниками. І цього місяця справно все сплатили, але суми я не пам’ятаю. Звичайно, платитимемо й далі.
Анатолій, сантехнік: Дружина платить, тому ціну газу не знаю. А платити будемо. А як же не платити? Хіба що грошей не вистачить, тоді не зможемо заплатити.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG