Доступність посилання

ТОП новини

Генерал Пукач назвав «замовників» Гонгадзе, вони... з Росії? (Європейська преса)


Прага – Низка європейських видань розмірковують над можливим впливом арешту українськими спецслужбами генерала міліції Олексія Пукача на завершення слідства щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Оглядачі також розглядають версії «політичного розкручування» арешту. Більшість цитованих європейськими газетами експертів схиляється до того, що сам арешт Пукача не додасть чогось якісно нового, бо головні фігуранти-посередники між «замовниками» і «виконавцями» вбивства Гонгадзе вже мертві.

Польська «Ґазета Виборча» інформує, що заарештований український генерал міліції Олексій Пукач дає свідчення Генеральній прокуратурі у Києві і нібито «здає» своїх спільників по організації вбивства Георгія Гонгадзе. Але, як додає автор статті, «найімовірніше, Пукач все звалить на покійного колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка». Польське видання також не виключає, що й Кравченка також «прибрали», бо складно собі уявити, як це людина може сама двічі вистрелити собі в голову. Інші високі чільники, які могли бути посередниками між замовниками та виконавцями вбивства Гонгадзе також уже мертві, пише «Ґазета Виборча» і додає: «...дехто вже побоюється і за здоров’я самого генерала Пукача». Цей часопис наводить сумніви колишнього майора охорони президента Кучми Миколи Мельниченка, що Пукач навряд чи «здасть» головного організатора, бо «у Києві є ще багато людей, які не хочуть, щоб таємницю було розкрито». Тут називається й ім’я колишнього глави адміністрації Кучми, а нині спікера Верховної Ради Володимира Литвина. Не виключається також, що Леонід Кучма отримав наприкінці 2004 року гарантії від Віктора Ющенка щодо «особистої недоторканності у справі Гонгадзе».

Німецька «Зюддойче Цайтунґ» також інформує про арешт і перші допити Генеральною прокуратурою генерала міліції Олексія Пукача. І ця газета посилається на дані слідства з приводу того, що Пукач нібито назвав імена високих політичних чільників, «замовників» вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Газета також схильна до версії, з посиланням на київські джерела, що організаторами прослуховування кабінету президента Кучми та вбивства Гонгадзе були російські спецслужби. «Зюддойче Цайтунґ» вважає, що на користь цієї версії є факт підписання Леонідом Кучмою з главою Кремля Володимиром Путіним невигідної Україні енергетичної угоди з Росією. Німецька газета також допускає версію вбивства міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, який, можливо, був одним із організаторів вбивства Гонгадзе. «Зюддойче Цайтунґ» також зауважує, що нинішній спікер Верховної Ради Володимир Литвин пов’язаний з цією політично-кримінальною історією. Видання посилається на аудіо-записи розмов у кабінеті Кучми, коли Володимир Литвин переконував президента у небезпечності Гонгадзе в плані негативного впливу на міжнародний імідж чинного глави держави.

Російська «Новая Газета» вважає, що «генерала Олексія Пукача поведуть на вибори». І головною мішенню буде нібито Юлія Тимошенко, бо , мовляв, «серед героїв «плівок Мельниченка фігурує ще один глава адміністрації Леоніда Кучми – Віктор Медведчук», який не лише близький до господарів Кремля, але й, за свідченнями команди Ющенка, «наближений до Тимошенко». «Якщо Пукач вкаже раптом на Медведчука, то може вийти непоганий скандал зі звинуваченням Прем’єр-міністра (і не лише) у зв’язках із «замовниками вбивства», – наголошує «Новая Газета».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG