Доступність посилання

ТОП новини

Диво-окуляри для людей із надмірною вагою


Винахідник окулярів проти зайвої ваги Григорій Чаусовський
Винахідник окулярів проти зайвої ваги Григорій Чаусовський

Київ – Більше, ніж половина українців віком понад 40 років страждають від зайвої ваги. Такі дані оприлюднив Львівський національний медичний університет. При цьому значна частина засобів лікування від ожиріння в Україні є або неефективними, або ж недоступними. Нестандартне розв’язання проблеми запропонував науковець із Запоріжжя, який винайшов ... окуляри, які допомагають людині менше їсти.

Якщо людина їстиме менше, дихатиме – спокійніше, а жуватиме краще. Проблема зайвої ваги для неї просто не існуватиме, вважає автор більше ста винаходів, доцент біологічного факультету Запорізького Національного університету Григорій Чаусовський. Міркуючи над тим, як досягнути такого балансу, він винайшов окуляри, які допомагають не втрачати над собою контролю під час їжі.

«В усіх релігіях світу існує молитва перед їжею. Сьогодні ж більшість із нас ні молитви, ані іншого способу гармонізувати психіку не використовує. Так мені сяйнула думка створити ці окуляри. Якщо одягнути їх перед їжею, вони генерують спалахи, звукові та вібросигнали у ритмі дихання. Людина сама відчуває, коли заспокоїлася, і можна починати їсти. А вже під час їжі вмикається сенсор руху. Якщо їмо повільно, ці сигнали спокійні й приємні. Якщо поспішаємо, вони будуть аритмічними. І, знову таки, людина мимоволі їстиме повільніше. Тобто відбувається сенсорна гармонізація – одночасна із вживанням їжі», – каже винахідник.

Окуляри для подолання зайвої ваги влаштовані дуже просто. Вони мають світлодіоди, вібратор, динаміки, датчик руху підборіддя та працюють від батарейки. Поки що диво-окуляри існують в єдиному екземплярі, але винахідник обіцяє невдовзі запустити їхнє виробництво. Коштуватимуть вони менше одного обіду в кафе, запевняє Григорій Чаусовський.

Правильний настрій для здорового харчування потрібен. Але його мало

Перед їжею необхідно створювати собі спокійний настрій. І ні в якому разі не поспішати. З цим погоджується і дієтолог-гастроентеролог Українського НДІ харчування Наталія Міхньова.

«Перша фаза травлення – це те, що людина бачить у тарілці – каже вона. – Друга фаза – пережовування. Чим воно є повільнішим, тим менше ризик переїдання, появи розладів і зайвої ваги. Тому їсти треба тричі на день, у відведеному для цього приміщенні, або ж у кафе, тоді й поспіху не буде. Одягає людина окуляри чи ні, все одно її апетит залежить від енергетичних витрат та потреби у споживних речовинах. Тож якщо людина одягне ці окуляри і піде до фастфуду, вона все одно буде споживати нездорову їжу».

Електронні скельця – чи здорова їжа?

На думку Наталії Міхньової, якщо страви – здорові та багаті на вітаміни, окуляри для контролю швидкості їжі будуть не зайвими.

Натомість голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов категорично проти подібних винаходів.

«Небезпечно застосовувати такі окуляри для мислячої істоти. Адже харчування це не лише той момент, чи добре працюють щелепи. Це передусім задоволення, отримання корисних речовин. Суспільство має більше часу приділяти не винайденню всіляких окулярів, а вирощуванню натуральних, сертифікованих органічних продуктів», – каже Милованов.

Винахід потребує копіткої перевірки – науковець

Електронні засоби проти переїдання потребують кращого наукового обґрунтування, оскільки можуть завдавати шкоди нервовій системі, вважає офтальмолог, доцент кафедри очних хвороб Національної медичної академії післядипломної освіти Наталія Петренко.

«Смакові та поведінкові реакції, на яких ґрунтується дія цих окулярів, полягають у тому, що на певному етапі світлові та звукові імпульси блокують прийом їжі. І при цьому не вивчено, як саме впливають такі імпульси на роботу головного мозку. Пам’ятаймо, що зорова інформація для людини є найважливішою. Окрім того, людина – не собака Павлова, вона є розумною істотою, і зайва вага – це передусім проблема психіки, порушення поведінкових звичок. Не випадково зараз у клініках та центрах із лікування зайвої ваги все починається з консультації психолога чи психоаналітика».

Наталія Петренко не виключає, що спеціальні окуляри можуть бути непоганим допоміжним засобом у боротьбі з зайвою вагою. Проте вважає, що їхньому використанню мають передувати тривалі досліди та вивчення процесів, які виникають у головному мозку, коли ми обідаємо в окулярах із датчиками, динаміками та світлодіодами.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG