Доступність посилання

ТОП новини

Українські і польські правоохоронці спільно навчатимуться до Євро-2012


Варшава – Співробітники поліції з польського міста Лодзь проводитимуть навчання міліціонерів із Хмельницької області. Не було б у цьому повідомленні нічого дивного, якби не взяти до уваги те, що це на місцевому рівні черговий приклад українсько-польської співпраці та своєрідного «підтягання» України до Євросоюзу. Отож польські правоохоронці поділяться з українськими міліціонерами знанням стосовно європейських стандартів із оперативного керування роботою правоохоронців у надзвичайних ситуаціях, також забезпечення безпеки учасникам масових заходів, зокрема під час чемпіонату Євро-2012.

У Лодзі радіють, що завдяки субсидіям Євросоюзу місто зможе активізувати ділове співробітництво з Україною. Як повідомили у Воєводській комендатурі поліції, співробітники правоохоронних органів самі вийшли з ініціативою проведення навчального проекту для українських міліціонерів.

Така ініціатива – це результат багаторічного ділового співробітництва, встановлення особистих, а не лише робочих контактів із українськими правоохоронцями, зазначає представниця Воєводської комендатури поліції у Лодзі Мирослава Крашевська.

«Співробітники лодзької поліції мають намір поділитись своїм досвідом і допомогти українським колегам підвищити їхній професійний рівень, – каже вона. – Це відбувaтиметься у двох напрямках. По-перше, запобігання порушенням законодавства, по-друге, головна оперативна робота фахівців кримінальної служби».

Навчання проходитиме у два етапи. У вересні до Лодзі приїде 10 українських міліціонерів. Вони братимуть участь у лекціях, мультимедійних презентаціях, практичних навчаннях із роботи управління командування та штабу рятувальників під час надзвичайних ситуацій, вивчатимуть сучасне технічне оснащення з розслідування правопорушень.

«Українські міліціонери у рамках проекту матимуть також змогу практично ознайомитись із тим, як працюють пости керування, що розміщені в підрозділах поліції в окремих районах Лодзі, вивчатимуть роботу мобільного поста воєводського рангу з керування правоохоронними службами, що у нас працює при забезпеченні масових заходів», – зауважує Мирослава Крашевська.

Йдеться не лише про безпеку масових спортивних заходів

Втім, якщо говорити про українсько-польське співробітництво у цій сфері, то йдеться, насамперед, про футбольний чемпіонат Євро-2012. Однак пані Крашевська вважає, що річ не лише у забезпеченні безпеки масових спортивних заходів.

Під час Євро-2012 у зв’язку з лібералізацією візового режиму, як в Польщі, так і в Україні треба сподіватися зростання злочинності. Відтак навчання за участю польських та українських правоохоронців на другому етапі завершиться поїздкою в Україну співробітників польської поліції з Лодзі. Це будуть фахівці з криміналістики, працівники підрозділу поліції з питань боротьби із організованою злочинністю, зокрема у сфері економіки.

«Головною темою навчання в Україні буде боротьба з правопорушеннями у глобальній інтернет-мережі. Спостерігаємо нині бурхливий розвиток цієї сфери злочинності. Покажемо українським міліціонерам, як ми боремось із цим явищем, продемонструємо техніку для ефективної боротьби з кібер-злочинцями. Сподіваємось, що наш досвід стане корисним для українських колег», – наголошує представниця Воєводської комендатури поліції у Лодзі Мирослава Крашевська.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG