Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче втримати контроль над Україною – візит патріарха Кирила. Політичні сили потерпають від розбрату? (Огляд преси)


Київ – Росія хоче втримати контроль над Україною за допомогою церкви, пише газета «День». У статті «Похід за душами» видання зазначає, що за час самостійності України сильні прагнення незалежності проросли й у керівництві Української православної церкви Московського патріархату, тож патріарху Кирилу належить розплутувати цілий клубок суперечностей. Загалом же, на думку експертів «Дня», російський патріарх своїм візитом демонструє, що Україна залишається в зоні впливу Російської православної церкви.

Неофіційно Патріарх Кирило має намір зробити «перезавантаження» відносин з паствою Московського патріархату в Україні, пише газета «Нова». Він хоче нагадати парафіянам з ближнього зарубіжжя, що Москва про них не забула. Водночас патріарх нині посилено роздуває міф, що православ’я Московський патріархат прийняв від Константинополя. Себто, згідно з новітньою ідеологією РПЦ, хрещення Русі в Києві князем Володимиром ніби не було. Поки що, як пише газета, тактична перевага на боці Москви, однак стратегічні перспективи у Константинополя. Причому саме Україна, на думку журналістів, найближчим часом стане головним полем для боротьби двох патріархів. Адже юрисдикція над її територією забезпечує вирішальне чисельне лідерство в православному світі.

БЮТ і Партію регіонів роздирають внутрішні конфлікти. Як стверджує тижневик «Ділова столиця», регіонали шукають правду в кулачному бою, бютівці плетуть інтриги один проти одного, щоб відстояти власні бізнес-інтереси, змінити курс партії або виявитися ближче до боса. Міжусобні війни всіх з усіма зайшли так далеко, що сьогодні від повного розвалу обидві партії втримує лише близькість виборів, зазначає видання.

Масове безробіття й безгрошів'я знову женуть регіональних робітників у столицю. Причому, якщо колись співвідношення на столичних підприємствах місцевих і приїжджих фахівців було приблизно однаковим, то вже цього місяця кількість провінціалів уперше перевищила чисельність корінного населення. Лояльність роботодавців до фахівців без прописки легко пояснити: ті готові працювати навіть за неабияк схудлі зарплати. Про це газета «Нова» зазначає у статті «Хлібне місце».

Президентські вибори наче перевели Україну в інший вимір – неслухняний і показушний. Зокрема, політизація і піаризація проблем нового Бюджетного кодексу, непідготовленість і суєта, створили у журналіста газети «Голос України» враження перевиборного трюку. Якщо Верховна Рада вето не подолає, то можна буде звинуватити Президента країни в тому, що він залишив сільську касу без грошей. Якщо ж подолає, то виборець укотре побачить, як важко Прем'єр-міністрові відповідати за всі каси країни. Докладніше про важку місії керманичів держави інформується в статті «Три питання на засипку».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG