Доступність посилання

ТОП новини

Молдавські заробітчани бояться, що їхні голоси на виборах не вплинуть на долю Молдови


Прага – Молдова готується до загальних виборів 29 липня, які можуть вивести країну з глухого політичного кута, або ж вкинути молдовське суспільство у новий політичний хаос. Багато буде залежати від того, як проголосують молдовські громадяни, які перебувають закордоном. Саме вони найбільше обвинувачують комуністичну владу Молдови у створенні різних перешкод для вільного волевиявлення.

Тудор Стратан виїхав до Іспанії майже 10 років тому. Він батько двох дітей, працює водієм і є одним із багатьох із молдавської діаспори в Європі, котра підтримує свої родини в найбіднішій країні континенту. Згідно з офіційними даними, приблизно півмільйона молдован живе й працює закордоном, хоча чимало джерел стверджують, що таких молдован є біля одного мільйона, тобто – близько 25 відсотків населення Молдови. Їхні грошові перекази додому складають одну третину валового внутрішнього продукту цієї держави.

Та більшість молдован за кордоном будуть не в змозі проголосувати на вирішальних загальних виборах у Молдові цієї середи. Вже згаданий Тудор Стратан каже, що й він змушений буде пропустити ці вибори, бо Молдова не має виборчої дільниці в Іспанії. А їхати аж до столиці Португалії, Лісабону, далеко і дорого для Стартана. «До Лісабона від мого місця проживання в Іспанії тисяча кілометрів, – зазначає він. – Їхати туди дорого і забирає час. Це справді ганьба. Лише старі люди проголосують за комуністів, але ж вони не є майбутнім країни».

Нові вибори в Молдові проходять після невдалого голосування 5 квітня цього року, коли тисячі демонстрантів вийшли на другий день на вулиці Кишинева і увірвалися до офісу президента та до парламенту, вимагаючи скасування, за їхніми твердженнями, сфальсифікованих комуністами результатів тих виборів. Комуністи двічі не змогли обрати у новому парламенті президента Молдови, бо їм не вистачало одного голосу. Тому Президент країни, комуніст Володимир Воронін змушений був розпустити парламент у червні і оголосити нові вибори.

Керівництво Молдови ігнорує заклики опозиції та Європарламенту

Ліберальна частина молдовського суспільства, а це переважно молодь і ті, хто працює за кордоном, мріють нарешті вигнати комуністів із влади, які правлять країною з 2001 року. Але не вистачає не лише виборчих дільниць. На минулих квітневих виборах за межами Молдови реально змогло проголосувати лише 17 тисяч виборців. Керівництво Молдови ігнорує заклики опозиції, Європарламенту щодо збільшення кількості виборчих дільниць в Європі. Експерти вважають, що це робиться молдовською владою свідомо. Більше того, вона створила додаткову перешкоду, призначивши вибори на робочий день, на середу. Чимало тих, хто працює, просто не встигнуть на дільниці за кордоном.

Але все ж молдовани-заробітчани мріють про нову, процвітаючу Молдову. Так, Сільвіу Маркуца, котрий працює в Лондоні будівельником, вважає, що таке можливо лише за позбавлення комуністів влади у нього вдома. «Ми закликаємо, тих, хто вдома, оссобливо старих людей, подумайте, всі ваші діти закордоном. Ми хочемо бути вдома, з нашими друзями, рідними. Але якщо ніяких змін не буде, то, я думаю, ще більше молодих людей покине країну. І це трагедія для нашого народу», – каже Сільвіу Маркуца.

Представники молдавської діаспори звернулися з відкритим листом до влади в Кишиневі, до Європи підтримати демократичні вибори 29 липня.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG