Доступність посилання

ТОП новини

У Молдові заворушень після виборів не очікують – Черненко


Заворушень з боку опозиції у Кишиневі після парламентських виборів не очікують, заявив в ефірі Радіо Свобода голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

За його словами, Комуністична партія набрала менше голосів, ніж навесні. Тепер самостійно вона не здатна обрати президента. Опозиція ж тепер заспокоїться і чотири опозиційні партії, які проходять до парламенту, спробують домовитись між собою і висунути єдиного кандидата на президента. Або, можливо, «одна з цих партій створить альянс із комуністами», зазначив голова Комітету виборців України.

Тепер, ймовірно, «відбуватимуться не стільки протести чи заворушення, як кулуарні домовленості й торги між тими, хто пройшов до парламенту, щодо складу майбутньої коаліції», – сказав в ефірі Радіо Свобода Олександр Черненко.

За його словами, «атмосфера, в якій готувалися вибори, і те, що на них не допустили більшість міжнародних спостерігачів, кидає тінь на виборчий процес і не свідчить на користь демократичності виборів» – заявив Черненко.

А тим часом у Молдові триває підрахунок голосів на виборах. За останніми даними ЦВК, після підрахунку 97 відсотків бюлетенів правляча Партія комуністів набирає 45 відсотків голосів і отримає 48 депутатських міць зі 101. Опозиція матиме більшість, тобто 53 мандати. Цього достатньо для опозиційних сил, щоб формувати уряд і ухвалювати закони. Більшості у 61 голос жодна зі сторін для обрання президента немає.

За словами кореспондента Радіо Свобода, вибори у Молдові загалом відбувалися спокійно. Проте представники опозиції заявили про низку порушень. За їхніми словами, це стосується списків виборців.
XS
SM
MD
LG