Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія дає 10 порад для безтурботної відпустки


Брюссель – Мільйони людей під час літніх або зимових відпусток подорожують до інших країн. Пасажири на різних видах транспорту нерідко зіштовхуються з проблемами, які можуть перетворити довгоочікуваний відпочинок на період, переповнений неприємними турботами. У четвер Європейська комісія оприлюднила 10 найефективніших порад, щоб протягом відпустки не мати таких сюрпризів.

Що робити, у випадку дорожньої аварії, скасування вашого авіарейсу, втрати багажу чи коли ви стали жертвою шахрайства з боку туроператора?

Антоніо Таяні, віце-президент Європейської комісії та відповідальний за сферу європейського транспорту, оприлюднив десяток порад тим, хто вирушає в дорогу, щоб провести відпустку за межами своєї країни.

Перш за все, слід запам’ятати число «112» – це єдиний для всієї об’єднаної Європи телефонний номер, яким слід користуватися у випадку кризової ситуації чи небезпеки.

Вирушаючи у дорогу своїм автомобілем, пам’ятайте, що одна із чотирьох дорожньо-транспортних аварій стається через вживання алкогольних напоїв або наркотичних речовин.

Зважайте на «чорний список ЄС»

Наступні поради стосуються тих, що подорожують повітряним транспортом.

«Що стосується подорожей повітряним транспортом, то ми закликаємо всіх європейських громадян, що збираються провести відпустки за межами ЄС: перед купівлею квитка, перевірте, чи вибрана авіакомпанія не перебуває у чорному списку Європейського Союзу», – застерігає представник Єврокомісії Антоніо Таяні.

Він додає, що такі компанії не дотримуються мінімальних європейських стандартів безпеки, тому подорожувати з ними не рекомендується.

Слід також пам’ятати, що у ваших ручних валізах не має бути більше 100 грамів будь-якого виду рідини. Коли ваш рейс анулювали, вимагайте відшкодування або іншого варіанту перельоту. Компенсувати витрати на квиток також повинні всім затриманим через підозру у захворюванні на «новий грип» А(Н1N1). Пасажири з фізичними вадами повинні попередити авіакомпанію і отримати повний безкоштовний супровід.

Окрема порада тим, хто купує авіаквитки через інтернет. «Дуже важливо знати, що, коли замовники резервують авіарейси через інтернет, повна й остаточна ціна має бути вказана вже на першій сторінці веб-сайту. Ми хочемо, щоб такі речі були прозорими для полегшення цінових порівнянь між різними авіакомпаніями», – каже представник Єврокомісії.

Тисячі валіз щодня губляться в авіапросторі ЄС

Особливу увагу ця європейська установа приділяє втраченому або пошкодженому багажу. Таких випадків у Євросоюзі тільки протягом однієї доби нараховується аж до 10 тисяч. Іншими словами, одна із 64 валіз щодня або втрачається, або пошкоджується.

«Я вважаю, що слід спробувати створити у кожній країні ЄС установу, що займалася б правами пасажирів. Зокрема тих, що втратили свій багаж», – зазначив у інтерв'ю Радіо Свобода Антоніо Таяні.

Якщо ж це сталося з вами, то ви маєте право вимагати компенсацію у розмірі до 1100 євро. Але не забувайте, що на пред’явлення авіакомпанії такої вимоги у вас є тільки один тиждень.

Наостанок порада, що стосується відпочинкових путівок за формулою «все в одному». Єврокомісія отримала з цього приводу багато скарг та зауважень. Тому застерігає: у путівці все повинно бути дуже прозорим: ціна, напрямок, вид транспорту, житла, харчування, санітарні норми, зобов’язання щодо паспорта, візи, термінів оплати, а також права споживача, у разі анулювання відпочинку.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG