Доступність посилання

ТОП новини

У Британії вийшла книжка про російських олігархів у Лондоні


Лондон – У Великій Британії вийшла у світ книжка під назвою Londongrad. У ній розповідається про життя російських олігархів у Лондоні. Авторами виступили британські журналісти Марк Голлінґсворт та Стюарт Леслі.

Перейменувавши британську столицю на Лондонград, автори нової книжки підкреслили явище, якого сьогодні не можна не помітити у Лондоні – нечуване нашестя сюди російських багатіїв. Якщо 15-20 років тому на вулицях міста російську мову почути було практично неможливо, то тепер її чуєш постійно, зокрема, у так званих престижних дільницях. Гуляючи в Гайд-парку, дільницею Ноттінґ Гілл або Найтсбридж, де розташовані найдорожчі крамниці, на Оксфорд Стріт чи на Пікаділлі, тепер навпаки дивуєшся, коли ця мова не лунає.

Кажуть, що в Британії нині постійно проживає близько 300 тисяч росіян. Із них приблизно 100 осіб автори книжки зараховують до касти супербагатіїв-олігархів. А головними героями книжки є мільярдери Абрамович, Березовський, Дерипаска та Ходорковський, з яких останній до свого ув’язнення в Росії багато часу проводив у Британії.

Російські багатії мають великий вплив на лондонському ринку нерухомості. Одного лише 2006 року вони придбали у британській столиці 240 будинків, кожен із яких коштував понад мільйон фунтів стерлінгів (це – 1 мільйон 650 тисяч доларів). Тобто, Лондон упевнено став улюбленим закордонним містом російських багатіїв.

А початок цьому масовому російському напливу дали Роман Абрамович та Борис Березовський. Перший з них ще 2003 року купив будинок за 28 мільйонів фунтів, пентгауз за 36 мільйонів та заміську резиденцію за 23 мільйони. Березовський придбав міський та заміський маєтки відповідно за 10 і 20 мільйонів. Як це часто буває, їх почали наслідувати десятки інших росіян, яким бракувало фантазії щодо того, що робити із шаленим багатством, яке вони набули протягом лічених років.

Стиль життя викликає здивування і навіть відразу

Один із авторів книжки – Марк Голлінґсворт каже: «Думаю, це сприяє процвітанню частки нашої економіки – праці агенцій з продажу житла, ринку предметів розкоші, продажу елітних авт та яхт, приватних літаків, коштовностей, творів мистецтва. Звичайно, це – лише невелика частка економіки, але це – позитивний чинник. Інша річ, що стиль, в якому російські олігархи ведуть свої справи, насторожує: часто він дуже непрозорий, викликає юридичні претензії, проблеми, конфлікти, судові позови. Нерідко до всього цього втручається російська політика, наприклад, як це було з убивством у Лондоні Олександра Литвиненка».

Стиль життя російських олігархів часто викликає в Британії здивування і навіть відразу. На тлі традиційно скромної поведінки британських мільйонерів, яких часто просто неможливо відрізнити від пересічних людей, росіяни з усіх сил намагаються показати, які вони багатії. Наприклад, у книжці «Лондонград» описано, як Абрамовичу в Баку закортіло поїсти суші, яких там не виявилося. То він розпорядився закупити їх в Лондоні в дорогому ресторані і доставити лімузином на летовище, а звідти – до Баку його приватним літаком. Це обійшлося у понад 60 тисяч доларів. Автори книжки кажуть, що це, можливо, було найдорожчою в історії купівлею ресторанної їжі на винос.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG