Доступність посилання

ТОП новини

Українці довіряють владі найменше у світі


Київ – Найменше довіряють владі на пострадянському просторі громадяни України. Такі результати опитування, яке провела американська соціологічна агенція «Ґелап» упродовж останніх трьох років. Низький рівень довіри до влади показують і дослідження українських соціологів. Про що свідчать такі результати, і які наслідки можуть мати подібні суспільні настрої українців?

85% українців не схвалюють діяльності своїх державних лідерів, тоді як у цілому задоволені їхньою роботою лише 4 %. Такими є підсумки дослідження соціологів агенції «Ґелап», яке провели у травні цього року. Дослідники запевняють, що в Україні спостерігається найнижчий рівень довіри до влади не лише з-поміж пострадянських країн, але й у світі.

Для порівняння, в Литві довіряють владі 13%, у Росії – 56, а в Азербайджані та Казахстані – понад 70%.

Незадоволення українців фахівці агенції «Ґелап» пояснюють тривалим протистоянням між Президентом Віктором Ющенком та Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, яке за останні півтора року повністю паралізувало політичну діяльність в Україні. Як наслідок, рівень довіри учасників опитування до кожного з цих лідерів виявився вкрай низьким.

Церква – популярніша за Президента


Зокрема, Ющенку довіряють лише 7% громадян, Тимошенко – лише кожен п’ятий. У сусідній Росії президенту Дмитру Медведєву та прем’єру Володимиру Путіну довіряють відповідно 68 та 77% громадян.

Опитування проводилося на вулицях міст, методом усного інтерв’ю. Такі самі дослідження минулого та позаминулого років свідчать, що раніше українці довіряли владі дещо більше.

Про низьку популярність дій українських лідерів свідчать і національні дослідження. Зокрема, останнє опитування центру Разумкова показало, що 85% громадян вважають дії керівництва держави неправильними. Цікавим є те, що найбільше українці довіряють церкві (дві третини опитаних), а найменше – банкам, політичним партіям та центральним органам влади – 4 та 2,5 %.

Недовіра владі відображає величезний пласт політичних та соціальних проблем у країні, але водночас вона є ознакою «дорослішання» суспільства й ознакою початку позитивних змін, вважає заступник директора соціологічної служби центру Разумкова Михайло Міщенко.

«Рівень задоволення діями влади пов’язаний з двома чинниками: і якість дій влади, і рівень запитів суспільства, – говорить соціолог. – Тобто, в Україні спостерігаємо не лише проблеми зі владою, але й високі суспільні запити до неї. Таким чином, недовіра до влади сигналізує про близькі політичні зміни у державі. Цим пояснюється феномен «пошуку нового кандидата» і відносно високий рейтинг Арсенія Яценюка, пов’язаний передусім із тим, що він фактично не був при владі».

Розчарування у владі – шанс на майбутнє


У центрі Разумкова вважають, що недовіра до можновладців є характерною рисою українського соціуму. Довіра зростала лише у 1999 та 2005 році, після президентських виборів, і це було винятком із загальної закономірності

Втім, частина науковців взагалі не погоджується з результатами подібних опитувань. Найнижчий у світі ступінь довіри до влади в Україні – це перебільшення, переконана академік НАН України, директор Інституту демократії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

«По-перше, наше населення не дуже звичне брати участь у такого роду дослідженнях і тому не завжди щиро відповідає, – каже вона. – По-друге, наскільки мені відомо, коли опитування стосується електоральних уподобань, рівень відмов брати в ньому участь сягає 60% ».

Елла Лібанова не заперечує, що українці не задоволені нинішньою владою. Проте вважає, що реальний рівень довіри до неї є набагато більшим, ніж 4 відсотки.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG