Доступність посилання

ТОП новини

Мікропідприємства в Італії. Кава, бізнес, улюблена справа...


 У магазині «Ideal Caffè Stagnitta», м.Палермо
У магазині «Ideal Caffè Stagnitta», м.Палермо

Палермо – Рим – Ключовим стрижнем італійської економіки вважається мале підприємництво. Це невеличкі фірми, де задіяні менше, ніж 20 працівників, а бізнес належить переважно одній родині. У багатьох випадках саме ці мікропідприємства започаткували популярний у світ бренд товарів і послуг «зроблено в Італії». Із діда-прадіда внуки-правнуки успадковують та продовжують сімейну справу чи то з виробництва шкіряного взуття, чи то з приготування запашної кави.

У місті Палермо на Сицилії, щоб придбати харчі місцевого виробництва, зовсім не обов’язково знати, де розташована та чи інша крамниця. Достатньо йти на запах. На одній вулиці чується запах морської риби ранкового вилову, на іншій – аромат свіжоспеченого хліба або сицилійських ласощів... У старому кварталі міста відчутний міцний аромат кави.

У крамничці «Ideal Caffè Stagnitta» з 1928 року за оригінальними рецептами готують і продають смажену мелену каву. Її неповторний смак славиться на увесь острів.

Джанфранко Маркезе, власник магазину і спадкоємець сімейного бізнесу: «Я займаюся цією справою з великим задоволенням!»
Італійці люблять каву і дуже прискіпливі як до аромату, так і до смакових якостей напою. Та на півдні країни більше поширена культура споживання свіжообсмаженої меленої кави. Так вводить мене у курс місцевої кавоманії власник магазину 24-річний Джанфранко Маркезе. Понад 80 років тому цей бізнес розпочав його прадід Джованні Станітта.

Молодий підприємець зазначив: «Родичі розповідали, що у мого прадіда був друг, котрий займався ювелірною справою. І той мав невеличку машинку для обсмажування 5 кілограмів сирої кави. Ось мій прадід смажив каву на тому приладі. Поступово він всерйоз зацікавився приготуванням напою і згодом його справа стала реальним бізнесом на Сицилії».

Нині у магазині потужніший прилад для обсмажування, що здатний готувати кількасот кілограмів кави. У підпорядкуванні Джанфранко 8 працівників. Його фірма закуповує мішки з кавовими зернами у надійних італійських постачальників. Сировина надходить із Африки та Індії. Пакунки кави зі своїм логотипом продають також через інтернет клієнтам із європейських країн.

«Сильна сторона нашої фірми – надійність»

Майстерність приготування меленої кави і ведення сімейного бізнесу Джанфранко перейняв від діда. Хлопець має лише диплом про закінчення школи, університетів чи спеціалізованих курсів не закінчував. Постійна практика, досвід і самоосвіта – ось на чому базується професійна діяльність підприємця.

Машина для обсмажування кави
Він захоплено розповідає, за яким принципом обирає найкращі види кавових зерен і як клімат впливає на якість продукту. Однак – жодного рецепту ідеальної кави: це родинна таємниця. Вона є однією з причин успіху та довголіття на місцевому ринку.

«Окрім якісної кави, особливих способів її обсмажування і перемішування, сильна сторона нашої фірми – надійність. Клієнт приходить до нас – і двері магазину завжди відчинені, – говорить Джанфранко Маркезе. – Ми відпочиваємо лише у «червоні дні» календаря, без тривалих відпусток. Це наш спосіб працювати, і він дає позитивні результати. Звичайно, мені, 24-річному хлопцю, важко жити в такому ритмі, коли знаєш, що друзі займаються іншим. Вони вчаться, вечорами розважаються у барах, наступного дня сплять до обіду... Але я займаюся цією справою з великим задоволенням».

За час існування власної справи цієї родини в Італії змінювалися уряди, закони, збільшилася конкуренція. Однак мале приватне підприємство стійко тримається на ногах, і навіть у кризовий період, якщо зазнає, то невеликих втрат. Втім, якихось пільг чи особливої допомоги від держави крамничка кави «Ideal Caffè Stagnitta» не отримує. Як пояснив Джанфранко Маркезе, фірма справно платить державі податки, і головне, що родині не заважають продовжувати улюблену та прибуткову справу прадіда Джованні.

(Палермо – Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG