Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх Кирило повернувся до Москви. Наслідки залишилися


Патріарх Московський і всія Руси Кирил під час зустрічі з архієреями, духовенством, чернецтвом, викладачами і студентами Київських духовних шкіл 29 липня 2009 року.
Патріарх Московський і всія Руси Кирил під час зустрічі з архієреями, духовенством, чернецтвом, викладачами і студентами Київських духовних шкіл 29 липня 2009 року.

Київ – Десятиденний візит до України Патріарха Московського та всієї Русі Кирила завершився. Останнім пунктом, де він відслужив літургію, стала Свято-Успенська Почаївська лавра. Під час перебування в Україні Кирило відвідав близько двох десятків монастирів: у Києві, Криму, а також у Східній та Західній Україні. При цьому він чітко заявив, що не сприймає ідеї створення української незалежної церкви.

«Наш Патріарх Кирило» та «Геть московського попа!». Практично у всіх містах, куди приїздив предстоятель Російської православної церкви, його зустрічали дві юрби людей: прихильників та противників.

Перспектива створення єдиної помісної церкви. Відповідь Московського Патріарха на це питання була найбільшим очікуванням перед його приїздом в Україну.

І відповів Кирило більш, ніж однозначно, назвавши заклики до створення незалежної української церкви політикою.

Предстоятель УПЦ наголосив: у православних канонах не існує документа, який би передбачав незалежну церкву для незалежної держави. А помісною церквою він неодноразово називав Українську православну церкву Московського паріархату: «Автокефалія нині не є спільною ідеєю. І не через те, що існують якісь імперські підступи Москви, а тому, що історія наша така. Київ – південна столиця руського православ’я».

Під час візиту Кирило не зустрівся з представниками Української православної церкви Київського патріархату, а в своїх виступах традиційно закликав до єднання православних церков: «Те єднання, без якого не може бути спасіння народу. І тому людські амбіції, політичні проекти та інші ідеї, які сьогодні розділяють церкву, мають бути відсунуті убік».

Натомість Європу Патріарх РПЦ закликав не повторювати помилку «побудови суспільства без Бога і не виштовхувати релігію у сферу приватного життя».

Від Кирила очікували конструктиву

Наївно було б сподіватися, що предстоятель РПЦ схвально оцінюватиме бажання створити в Україні єдину православну церкву. Одначе, говорить Радіо Свобода релігієзнавець Людмила Філіпович, від Кирила очікували дещо конструктивнішої позиції:
«Заявлений діалог обмежився монологом представника РПЦ, самого Патріарха Кирила. Були спроби і звернення з боку Київського патріархату, щоб Патріарх зустрівся і з іншими православними, але такі зустрічі не відбулися. Поки що важко побачити у тих закликах реальні кроки до зцілення тієї недуги, яку означив Патріарх Кирило, як розкол в українському православ’ї», – говорить пані Філіпович.

В Україну Кирила привело не лише бажання поспілкуватися зі своєю паствою, а й бажання попередити українофільські настрої, які останнім часом з’явилися в Українській православній церкві Московського патріархату, каже Людмила Філіпович. «Тепер це певний знак для тих, хто хотів у майбутньому реальної автокефалії для цієї церкви, що з боку російської церкви, російського православ’я ви не отримаєте жодної підтримки», – зазначила релігієзнавець.

Предстоятель РПЦ дав поштовх поляризації

Одначе, вважає доцент Львівського національного університету Андрій Юраш, агресивна позиція, яку під час візиту в Україну обрав Кирило, може спричинити подальшу поляризацію в українському православ’ї. І стосується це, передовсім, УПЦ Московського патріархату.

«Було обрано агресивну, значною мірою українофобську політику, яка спричинить поляризацію і подальший відхід від російського православ’я тієї частини, яка вже є поза російським православ’ям. І, можливо, наблизить до вже існуючих де-факто автокефальних утворень і ті групи всередині УПЦ, які генетично схильні, зважаючи на домінування у них україноцентристської свідомості», – вважає Андрій Юраш.

Знаковим релігієзнавці називають виступ митрополита Володимира Сабодана, в якому він дякував Кирилу за візит. Насамперед тому, що предстоятель УПЦ говорив українською.

Не без політики

Попри те, що Патріарх Московський неодноразово наголошував на відсутності політики, експерти зауважують: під час візиту Кирила політична складова була присутня. І доказом цього називають надмірну ідеологізацію його виступів.

Що ж до українських політиків, то, зрозуміло, що надій Президента Ющенка на створення єдиної помісної церкви візит Кирила не виправдав. Прем’єр Тимошенко висловила впевненість, що рано чи пізно в Україні таки з’явиться єдина православна церква. А один із головних кандидатів на президентське крісло Віктор Янукович назвав перебування в Україні предстоятеля РПЦ знаком позитивних перемін.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG