Доступність посилання

ТОП новини

Карпатські області проти нового гірського закону


Голови Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей ухвалили заяву на адресу уряду з вимогою не подавати завтра на розгляд парламенту проект закону «Про розвиток гірських територій в Україні», а направити його на доопрацювання до Міністерства регіонального розвитку та будівництва.

Таке звернення ухвалили на V засіданні Української національної ради Карпатського єврорегіону, що відбулося сьогодні на Буковині, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Представники карпатських областей вважають, що новий законопроект формувався кулуарно, без врахування думки регіонів, тому вимагають створення координаційної ради з питань розвитку гірських територій за участю їхніх представників.

Особливо неприйнятними учасники засідання називають положення законопроекту щодо пільг і доплат, які пропонується покласти на місцеві бюджети, при цьому, за їхніми словами, фінансові ресурси на це не передбачені.

Попередньо обговорення нового законопроекту відбулося в чотирьох областях, і скрізь він викликав протести.

Голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник наголосив, що при ухваленні заяви головним було завдання «захистити людину, яка живе в горах». А запропонований законопроект передбачає зменшення гірських надбавок, збільшення тягаря на місцеві бюджети.

У заяві мовиться, що необхідна «системна та ефективна державна гірська політика в Україні, яка забезпечуватиме гідні умови проживання, ведення інвестиційної та підприємницької діяльності у гірських територіях України». І при цьому повинні враховуватися пропозиції і рекомендації усіх зацікавлених сторін.

Завтра уряд має вирішити, чи подавати законопроект до парламенту, чи відправити на доопрацювання.
XS
SM
MD
LG