Доступність посилання

ТОП новини

Рекламні трюки напередодні виборів Президента


Київ – Хоча президентська кампанія ще офіційно не стартувала, реклама, і до речі антиреклама, кандидатів вже з’явилася. Арсеній Яценюк закликає з біг бордів «врятувати країну», інша реклама стверджує: «Вони блокують, балакають, чи заважають, а вона працює», Сергій Тігіпко обіцяє по телефону вирішити конкретні проблеми окремо взятого громадянина. Про неофіційний старт передвиборчої кампанії розповідає в ефірі Радіо Свобода політолог Артем Біденко – керівник Координаційної ради Асоціації зовнішньої реклами України.

– Яка Ваша оцінка старту рекламної кампанії кандидатів на президента. На скільки вона нині ефективна?

Треба розрізняти, бо є різні кандидати. Деякі потребують роботи над своїм іміджем, над збільшенням впізнаності свого імені. Це такі як Арсеній Яценюк і Сергій Тигіпко. Для них справді є правильним виходити раніше (навіть літом, коли зовнішня реклама не є такою ефективною як восени) і максимально нарощувати свій іміджовий потенціал.

Для низки інших – це п’ятірка, наприклад, лідерів, відомих кандидатів (та ж сама Юлія Тимошенко) виходити літом, особливо в період відпусток, тобто кінець липня – початок серпня - це даремна витрата грошей.


Однак, якщо говорити конкретно про Юлію Тимошенко, той меседж, з яким вона вийшла, ті сугестивні технології, які будуть очевидно використовуватись, тобто робота з підсвідомістю, в принципі дозволяють починати і за два роки до виборів, щоб випрацювати безумовні рефлекси у виборців.

– Чия реклама зараз найбільш дієва?

– Ефективність реклами не можна визначити просто картинкою чи якістю слогана. Однозначно в плані запам’ятованості дієва реклама Арсенія Яценюка. Однак в плані привабливості – є сумніви.

Абсолютно позитивна і правильна реклама Сергія Тигіпка, однак такої реклами має бути багато, постійно і аж до виборів. Якщо Тигіпко збереже такі темпи по зовнішній рекламі, додасть телебачення, пресу, то вона буде найбільш ефективна, бо вона найбільш правильна, з точки зору політичних технологій. Скажу, що саме такою рекламою мала б бути реклама Яценюка, тобто спокійною, чіткою, зрозумілою, яка дає людям якусь відповідь.

Ефективна в плані роботи з підсвідомістю є сьогоднішня підтримка Юлії Тимошенко, тобто короткі фрази, які мають тиснути на підсвідомість виборців однозначними твердженнями «вона працює», «вона працює», «вона працює». Через місяць вони видадуть салоган «вона працює, і є результат», «вона працює, і є результат», а ще через місяць – «є результат і це ваші конкретні гроші» (це грубо кажучи), тобто це певний ланцюжок. До виборів цей ланцюжок вибудують таким чином, що у виборців не залишиться жодних запитань. Вони будуть чітко як стадо йти і казати, що вона працює. Тобто в цьому плані це також дуже ефективна технологія.

Кожна реклама ефективна по своєму, але справді ефективною є лише система. На сьогодні говорити на існування системи в якогось кандидата на президента, ми не можемо, бо вибори тільки почались.

– Те, що ви говорите, це робота певних людей, які продумують ці фрази чи дії. Які нові PR-технології ви очікуєте під час наступних президентських виборів?

– Я не чекаю нових медійних технологій, бо є фінансова криза і навряд ми побачимо цікаві рішення в плані нестандартних каналів комунікації, цікавих ідей щодо роботи з виборцями. На мою думку, основна новизна, яку політики вимагають від політологів, буде лежати в креативі тих ідей, які будуть в телевізійних сюжетах, в пресі або на зовнішній рекламі.

В цьому плані більше треба чекати нестандартних ходів, ми вже побачили у Яценюка, якоїсь гри, графічних рішень, а також провокацій. Тобто ми будемо мати дуже багато провокацій, епатажу, це буде найголовніша фішка цих виборів.

– Чи відомі вам факти антиреклами? Хто цим найбільше зловживає?

На сьогодні є факт антиреклами проти Арсеній Петровича – це відома реклама «Ананій». Інша справа, що є дуже багато чуток, ніби ця реклама походить з його власного штабу, щоб показати, як супротивники негарно з ним поводяться.

Я думаю, вже з вересня почнеться вал антиреклами проти всіх кандидатів. Вона справді буде не смішною, а образливою і сатиричною. Поки що, «крім Ананій», нічого немає.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG