Доступність посилання

ТОП новини

Хто і скільки має платити за комунальні послуги


Василь Яструбінський у студії Радіо Свобода
Василь Яструбінський у студії Радіо Свобода

Гості Свободи: начальник Головного управління з питань цінової політики КМДА Василь Яструбінський та заступник міністра Міністера з питань житлово-комунального господарства України Олександр Мазурчак (тел)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Інна Кузнецова: Кажуть, в столиці люди трохи розбещені, звикли платити менше. Це так кажуть ті, хто живе в інших містах.

Однак кияни отримали минулого місяця платіжки з дуже величезними як для киян цінами, тарифами. З кожної платіжки вдвічі більше фактично треба було заплатити. І кияни трохи не стали платити, тим паче, що Кабмін сказав, що цього робити не варто – скасував розпорядження КМДА.

20% заплатили, здається, на той період, як потрібно було - заплатили за новими тарифами. Інші щось там виправляли. Таких виявилося біля 48%.

Пане Мазурчак, як заплатили Ви?


Олександр Мазурчак:
Олександр Мазурчак
Я не живу у місті Києві, я живу в Броварах, тому плачу набагато більше. Я плачу в 2,5 рази більше, ніж кияни.

- Пане Яструбінський, скільки заплатили Ви?

Василь Яструбінський:
Скільки прийшла платіжка, по нових тарифах.

- Вже оскільки запитала обох, скажу, що й наша родина заплатила за новими тарифами. Однак попередньо ми зателефонували до ЖЕКу і нам пообіцяли, що якщо ми заплатимо за новими тарифами, то нам потім різницю перерахують.

Як буде тепер? І як, власне, мало би бути, пане Мазурчак?

Олександр Мазурчак: Кабмін не скасував тарифи, а вони тільки призупинені.

Олександр Мазурчак: Я мав би Вас поправити, що Кабмін не скасував тарифи, а вони тільки призупинені. Тому питання сьогодні ще є. І чи вони будуть введені? Це перше.

По-друге, що налякало киян? Не те, що піднімаються тарифи, а те, що вони піднімаються в рази.

На жаль, київська влада і попередня, і те, що сьогодні, вони на це не звертали уваги. Потрібно, якби кожен рік піднімалися на 15%-20%. Цього всього не було б, такого ажіотажу, і не було б такої реакції людей.

По-друге, коли піднімаються ціни або тарифи, повинно бути це зв’язано з якістю. Люди повинні розуміти, яку якісну послугу, в чому ця якість буде покращена…

- Це зрозуміло. Про якість ми поговоримо трошки пізніше.

Все ж таки чому київська міська влада отак це зробила одномоментно, що називається, пане Яструбінський?

Василь Яструбінський:
Я тут повинен привести певний екскурс в історію.

Останній раз тарифи підвищувалися в грудні 2006 року. І в багатьох киян, мабуть, ще на пам’яті так звані «тарифні війни». І оця політична складова запровадження тарифів кожний раз має настільки яскраво виражену силу, заанґажованість, я сказав би, навіть скерованість, що, звичайно, міській владі кожний місяць чи раз в квартал, чи раз в рік повертатися на круги своя, чесно кажучи, не хочеться.

Адже тоді в грудні 2006 року ми підвищували тариф, коли, власне, вперше при нинішній новій владі міській, то ми підтягували старі гріхи. Але цього хватило, тих «війн» хватило, щоб два роки бажання у влади повертатися до тарифів не було.

На жаль, цей раз історія повторюється.

- Можливо, в цьому є помилка саме київської міської влади? Тому що от в Чернівцях в червні так само підняли тарифи.

До речі, підняли, якщо брати показник холодної води, то в Києві підняли вдвічі і зараз, за вашими розрахунками, 2,47 гривні за кубометр, то в Чернівцях підняли з 5 гривень до 6 гривень. Але це підняття було всього лиш на 20%, а в Києві майже на 100%.


Василь Яструбінський: Я згоден з Вами, що краще робити поетапно. І ми пробували підготовлювати такі варіанти. Але, на жаль, реакція буде однакова, чи ми піднімемо вдвічі, чи ми піднімемо на 20%. Тому що в Києві чомусь всі вважають (я не хочу в образу сказати якимсь політичним діячам чи керівникам країни), що їм дуже потрібно, необхідно зробити якесь зауваження міській владі.

Я приведу такий приклад. Я Вам показую діаграму. Місто Київ до підвищення тарифів - останнє місто по країні. І місто Київ з 1 червня ми перемістилися на 22-24 сторінки.

Василь Яструбінський: Остання зарплата по Києву 3 283 гривні, коли середня по країні десь 1900.
Чомусь ніхто: жоден представник уряду, жоден представник політичних партій, жоден представник громадських організацій ні разу не сказав, коли підвищувалися в оцих 23 областях, а підвищення, до речі, було всяке: і плавне, і трохи різкіше, то ні в кого не викликало якоїсь стурбованості, що кияни, маючи найвищу зарплату (до речі, остання зарплата по Києву 3 283 гривні, коли середня по країні десь 1900), при цьому ми 24 місце займаємо.

Чомусь ніхто не ставить питання: шановні кияни, давайте сплачуємо, але давайте вимагати від влади якості послуг.

Тут я згоден абсолютно. Адже прикриватися гаслом, що погана якість і нічого не сплачуючи, то це просто демагогія…

- Пане Мазурчак, скажіть, будь ласка, бурхливі дебати можуть допомогти щось зробити?


Олександр Мазурчак: Безперечно. Вважаю, що дуже важливий акцент на цьому треба поставити, що саме проведення громадських слухань можуть дуже серйозно вплинути на ментальність людей і на розуміння того, скільки вони платять, за що і чому потрібно збільшувати.

Олександр Мазурчак: По установленню тарифів на квартирну плату обов’язково по кожному будинку повинні бути проведені громадські слухання.
Ми передбачили постановою Кабміну 529, наприклад, по установленню тарифів на квартирну плату обов’язково по кожному будинку повинні бути проведені громадські слухання.

Більше того я нещодавно сам з Яструбінським проводили в трьох будинках такі громадські слухання і пояснили людям, чому, які статті, за що вони повинні платити, і дали можливість їм вибрати частину тих статей, які не робляться, щоб вони не входили в тарифну плану. Або за їх бажанням вони самі можуть, наприклад, прибирати сходинкові клітини, якщо вони вважають це за потрібне.

Або, наприклад, мова йшла про те, коли наші фахівці подивилися ті статті, які ЖЕК прописав… Там закріплення території землі, то бачили, що там закріплена лишня земля. І в принципі з 2,60 гривні, яка пропонувалася, ми зійшлись десь на 2 гривні.

Люди зрозуміли, що потрібно піднімати, але вони повинні розуміти, за що конкретно вони будуть платити.

- Пане Яструбінський, скажіть, будь ласка, на що будуть використані оці кошти з підвищення?

Василь Яструбінський: Я абсолютно погоджуюся з тією тезою, що потрібно проводити громадські слухання.

Але я хотів би слухачам, особливо киянам уточнити, що цей прядок вступив в силу з 9 червня поточного року. Тарифи, які введені з 1 червня, затверджені 30 травня і введені в дію з 1 червня. Через те прив’язувати, що їх введення до громадських слухань, то це дещо нелогічно.

Всі наступні зміни тарифів, звичайно, тільки громадські слухання. І більше того…

- А чому не було слухань до того?


Василь Яструбінський: Порядок вступив в силу тільки з 9 червня. Раніше такого порядку не було.

Більше того я скажу, що ми зраз після 1 червня погодили тарифи десь півтисячі будинків. І по них вже чітко проводяться громадські слухання.

Василь Яструбінський
Через те я хотів би, щоби мешканці не плутали тарифи до 1 червня і громадські слухання і після 1 червня.

Далі – куди йдуть кошти? Дуже велика помилка киян, тому що коли особливо дивишся Інтернет, відгуки, побажання і таке інше, то чомусь всі вважають, що кошти за житлово-комунальні послуги йдуть міській владі або в бюджет.

Василь Яструбінський: Кошти йдуть виконавцям і виробникам послуг. Місто від цих платежів за житлово-комунальні послуги не має жодної копійки.
Кошти йдуть виконавцям і виробникам послуг. Місто від цих платежів за житлово-комунальні послуги не має жодної копійки. Кошти йдуть «Київводоканалу», «Київенерго», ЖЕКам, ОСББ й іншим організаціям, які працюють в цій сфері. І якраз за рахунок цих коштів ці підприємства можуть відшкодовувати власні витрати по виробництву й наданню цих послуг.

В нас на сьогоднішній день парадоксальна ситуація. Ми всі хочемо добрих послуг, гарних послуг, якісних послух, хочемо, щоб і під’їзди чисті, відремонтовані, все.

Василь Яструбінський: Витрати ЖЕКів за 2008 рік становлять 2 гривні на один квадратний метр в той час, як ми, мешканці, заплатили лише 80 копійок. За рахунок чого покривати 1,20 гривні? За рахунок кількості і за рахунок якості послуг, тому що міський бюджет на цей рік не має зовсім коштів на дотацію…
Але на сьогоднішній день (вдумайтеся лише!) витрати ЖЕКів за 2008 рік становлять 2 гривні на один квадратний метр в той час, як ми, мешканці, заплатили лише 80 копійок в середньому по місту Києву за один квадратний метр. За рахунок чого покривати 1,20 гривні? За рахунок кількості і за рахунок якості послуг, тому що міський бюджет на цей рік не має зовсім коштів на дотацію…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG