Доступність посилання

ТОП новини

Британському урядові радять прискорити будівництво нових АЕС, щоб уникнути залежності від імпорту газу


Лондон, 6 серпня 2009 (RadioSvoboda.Ua) – Велика Британія мусить утричі збільшити кількість електроенергії, генерованої на атомних електростанціях, щоб уникнути в майбутньому небезпечної залежності від імпорту газу з непередбачуваних країн, включно з Росією. Про це у своєму звіті британський уряд попередив спеціальний посланець прем’єр-міністра з проблем енергетичної безпеки.

Спеціальний посланець прем’єр-міністра Ґордона Брауна з проблем енергетичної безпеки Малколм Вікс оприлюднив звіт, у якому стверджує, що національна безпека Британії є під загрозою через можливу за десять років значну залежність від імпорту газу, і рекомендує значне прискорення планів уряду щодо будівництва ядерних реакторів нового покоління.

Колишній міністр енергетики Вікс працював над цим звітом понад рік. Він занепокоєний, що ризики енергетичної політики Великої Британії дедалі зростають, бо уряд, все більше зосереджуючись на питаннях захисту довкілля, все менше уваги приділяє довгостроковій стратегії енергопостачання.

Вікс має однодумців

Із Віксом згідний фахівець у ділянці енергетики Вілл Марплз: «Організація Oil & Gas UK, що представляє британські нафтогазові компанії, підрахувала, що до 2020 року Північне море зможе бути джерелом лише 25 відсотків потреб Великої Британії у газі. Решту доведеться імпортувати з інших країн, включно з Росією, Катаром й Алжиром, що зробить споживачів незахищеними перед перебоями з постачанням в українському стилі та несталістю в рівнях оптових цін».

Деякі фахівці вважають нинішню поведінку британського уряду щодо майбутнього енергопостачання певною мірою недбалою. Вони кажуть, що після виходу з рецесії в усьому світі почнеться полювання на енергоресурси, що зменшуються. Активно готуватися до цього треба вже тепер.

Ось чому автор звіту закликає британський уряд збільшити частку атомної енергії до 30-40 відсотків від загальних енергетичних потреб, тоді як торік ця частка становила лише 13 відсотків. Він також пропонує, аби уряд став на позицію активнішого втручання в цю справу, щоб забезпечити будівництво нових ядерних реакторів у більшій кількості, ніж планувалося раніше.

Хоча нині у Британії планується будівництво шести нових АЕС на зміну реакторам, що застаріли й виводяться з експлуатації, завершення жодної з них не передбачається до 2017 року, а французька компанія EDF, що відповідає за більшість проекту, висловила сумніви, що його можна реалізувати без державної підтримки.

Новий звіт також пропонує прискорене будівництво нових вугільних електростанцій, газосховищ і шляхів енергозв’язку з континентальною Європою.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG