Доступність посилання

ТОП новини

Грузія і Росія обмінялись закидами в першу річницю війни


У Грузії відбуваються пам’ятні акції у зв’язку з першою річницею російсько-грузинського збройного конфлікту. Кілька сотень людей взяли участь у церемонії в прикордонному з Південною Осетією місті Горі, який рік тому бомбили російські війська.

Очікується, що тут має виступити грузинський президент Міхеїл Саакашвілі.

Посол Грузії в Україні Григол Катамадзе сьогодні не виключив можливості повторення конфлікту на Кавказі. За його словами, на сьогодні спостерігається нагнітання ситуації в ЗМІ, а це нагадує те, що передувало початку грузинсько-російського конфлікту 8 серпня 2008 року.

Крім того, як зазначив Катамадзе, впродовж останнього року на території Грузії, в Південній Осетії та Абхазії, а також не на конфліктних територіях будуються нові військові бази Російської Федерації.

«Все це робиться цілеспрямовано для того, щоб відторгнути частину Грузії», – зазначив дипломат, водночас зауваживши, що ще не пізно налагодити російсько-грузинські відносини.

«В ім’я майбутнього треба, одне одному протягнути руку... і йти далі», – сказав Катамадзе.

Водночас президент Росії Дмитро Медведєв в телеінтерв’ю заявив, що рішення направити війська проти Грузії було «складним, але правильним».

«До останнього моменту в той період ми розраховували на те, що в грузинського режиму вистачить честі, порядності хоча б якоїсь внутрішньої, розуму, зрештою, не здійснити фатальних помилок, які, по-перше, призведуть до людських жертв, а по-друге, матимуть дуже серйозні геополітичні наслідки», – сказав Медведєв.

Напередодні першої річниці російсько-грузинського збройного конфлікту, яку відзначають сьогодні, Грузія і Росія кілька разів обмінювалися звинуваченнями в нагнітанні напруженості довкола Південної Осетії. ЄС закликав сторони утриматися від дій та заяв, які можуть погіршити ситуацію.

Під час п’ятиденного конфлікту російські сили зайшли в Грузію після спроби Тбілісі відновити контроль над самопроголошеною республікою Південна Осетія.
XS
SM
MD
LG