Доступність посилання

ТОП новини

У львівській мерії вирішили переглянути права людини


Львів – У Львові вигадали черговий спосіб змусити городян сплачувати за житлово-комунальні послуги. Мерія апелює до міського управління юстиції, щоб те подавало списки львів’ян- боржників, справи яких знаходяться на контролі у державній виконавчій службі, прикордонникам аби ті не випускали людей за кордон. За словами юристів, таке «вибивання» грошей з львів’ян, є порушенням прав людини.

Міська влада на чолі з мером Андрієм Садовим радить львів’янам перед виїздом за кордон перевірити оплату комунальних послуг чи інших боргових зобов’язань за рішенням судів, які знаходяться на контролі у державній виконавчій службі. Підставою для таких застережень міської влади став спільний лист Міністерства юстиції України та Державної прикордонної служби «Щодо запровадження єдиного порядку застосування державними виконавцями деяких норм чинного законодавства», датований ще минулим роком, згідно з яким врегульований порядок виїзду за кордон осіб, які не виконали судових рішень.

Згідно з Законом України «Про порядок виїзду з України та в’їзд в Україну», громадянина України можуть не пропустити за кордон, якщо скажімо, він не сплатив аліменти, не виконав договірні зобов’язання, зокрема не сплатив кредит, словом ухиляється виконувати судові рішення.

На сьогодні судові виконавці конфіскують майно городян за несплату послуг, майже 10 тисяч виконавчих документів на контролі у службі на суму понад 34 мільйони гривень.

Міська юстиція дає коментарі лише прес-службі мера

На одній з апаратних нарад у міського голови було домовлено з міським управлінням юстиції, що злісні неплатники комунальних послуг, які ухиляються від судових рішень, можуть не виїхати за кордон. За даними міського управління юстиції, багатьом львів’янам-боржникам уже відмовляли у виїзді за кордон. Про це мерію повідомив заступник начальника Львівського міського управління юстиції Володимир Циба, який відмовився від коментарю для радіо Свобода.

У Західному регіональному управлінні прикордонної служби повідомили, що прикордонники без рішення суду не мають права не випустити людину за кордон, якщо у неї є необхідні для виїзду документи.

Речник Західного регіонального управління прикордонної служби Роман Стахів також зазначив: «Прикордонники не випускають тоді, коли є доручення правоохоронних органів, коли є ухвала суду, згідно з якою людину не можна пропускати за кордон».

Мера Львова можуть не випустити за кордон

Таке «вибивання» грошей з мешканців, не випускаючи їх за кордон, за словами юриста, народного депутат Володимира Пилипенка, є порушенням прав людини, а повідомлення мерії політики назвав черговим піаром міського голови.

«Це є порушення прав людини, які закріплені Конституцією України, міжнародними документами, консульством. Прокуратура має це оскаржити, – наголошує народний депутат. – А мер Львова Андрій Садовий має бути перших, кого не можна випускати за кордон, через те, що він цинічно не виконує десятки судових рішень».

Сотні городян, підприємців позиваються з мером і чимало з них виграли судові позови. Оскільки справи на контролі у судовиконавців, то мер теж підпадає у список тих, кого не можна випускати за кордон.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG