Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ просить в уряду грошей для космічних підприємств


Через фінансову скруту дніпропетровські космічні підприємства ризикують втратити міжнародні замовлення і згорнути міжнародні проекти. Про це заявив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Бондар у зверненні до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

У листі до голови уряду керівник облдержадміністрації висловив прохання сприяти пришвидшенню повномасштабного фінансування підприємств космічної галузі в обсягах, передбачених постановами Кабінету Міністрів.

«Внаслідок відсутності фінансування, – йдеться у листі, – зазначені підприємства перебувають у скрутному становищі, що загрожує втратами міжнародних замовлень та згортанням низки міжнародних програм».

Ще у квітні уряд розглянув питання щодо повноцінного фінансування космічної галузі України й ухвалив постанови, однак ці постанови досі не профінансовані. Цьогорічне бюджетне фінансування ракетно-космічної галузі обіцяли збільшити до 412 мільйонів гривень.

Україна є активним учасником світової космічної діяльності поряд зі США, Росією, Францією, Китаєм, Індією та Японією, адже володіє унікальним космічними технологіями і повним циклом виробництва ракетно-космічної техніки.

Головні підприємства з розроблення і виробництва ракетно-космічної техніки в Україні – дніпропетровські «Південний машинобудівний завод» та конструкторське бюро «Південне». Вони наразі беруть активну участь у таких масштабних високотехнологічних міжнародних проектах, як «Морський старт» (партнери – США, Росія, Норвегія), «Наземний старт» (Росія), «Циклон-4» (Бразилія).
XS
SM
MD
LG