Доступність посилання

ТОП новини

Нацбанк України не виконує своїх обов’язків – експерт


У нинішній економічній ситуації в Україні «Кабінет Міністрів виконує свої обов’язки, а Національний банк своїх обов’язків не виконує». Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки імені Петерсона Андерс Ослунд.

«Вже занадто довго Національний банк дотримується фіксованого курсу обміну і виглядає, що НБУ хоче продовжувати цю політику й далі. Національний Банк дотримувався подвійного обмінного курсу, проти цього виступав Міжнародний Валютний Фонд, це просто метод для втримання певних людей на своїх місцях. З яким банкіром ви б не говорили, вони всі це критикують», – сказав Ослунд.

За його словами, «у цій складній ситуації, уряд керує бюджетом надзвичайно добре».

Експерт також зазначив, що Нацбанк мав би відпустити обмінний курс і стабілізувати його шляхом монетарної політики, а не намагатися цей курс адміністративно контролювати.

«Певне втручання у ці процеси дозволяється, але таке втручання, яке тримає валютний курс на одному специфічному рівні є неприпустимим. Україна повинна мати уніфікований обмінний курс, а не різні курси для різних людей, залежно від того, чи є вони в ласці влади. Прив’язка гривні була головною причиною фінансової кризи в Україні минулого року. Навіщо повторювати ці великі помилки знову», – заявив Ослунд.

Водночас, за його словами, нині ясно, що українська економіка «набирає обертів дуже швидко», про що свідчить зафіксоване зростання виробництва в липні порівняно з червнем.
XS
SM
MD
LG