Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС кажуть про новий рівень відносин із НАТО


Київ – Затвердження річної національної програми на 2009 рік із підготовки України до набуття членства в НАТО в Міністерстві закордонних справ називають новим форматом співробітництва з Північноатлантичним союзом. Під час брифінгу в МЗС тимчасовий виконувач обов’язків міністра Володимир Хандогій розтлумачив основні відмінності нового документа від попередніх та пояснив, чому із затвердженням програми зволікали майже півроку.

План дій Україна-НАТО був ухвалений у 2002 році на засіданні у Празі. Через 6 років на саміті у Бухаресті керівництво Альянсу визнало далеку перспективу вступу України до НАТО і заявило про перехід до нового формату практичного співробітництва – на основі щорічних національних програм.

Україну прирівняли до офіційних держав-аплікантів?

У Міністерстві закордонних справ України національні програми з підготовки до вступу в НАТО називають основою Плану дій щодо членства. Виконувач обов’язків міністра закордонних справ Володимир Хандогій наголошує: підхід до України відтепер ідентичний підходам до офіційних держав-аплікантів.

«У чому фактична відмінність цієї програми від попередньої? Це більш високий рівень, – зазначає в.о. міністра. – В той час, коли цільові плани розроблялися в умовах певного патерналістського підходу з боку НАТО, коли кожен крок, кожен захід ми мали узгоджувати з ними, то зараз, і це визнано, Україна самостійно розробляє цю річну програму і власне відповідає за її виконання».

Цьогорічна програма складається з п’яти розділів: політичних та економічних, оборонних і військових питань, питань ресурсного забезпечення, безпеки та питань правового характеру.

Із затвердженням документа зволікали з квітня – хотіли розробити, так би мовити, «серйозний документ», кажуть у МЗС. До того ж, наголошує виконувач обов’язків міністра, розробкою програми займалися не лише у їхньому відомстві. «Це є національний продукт. У підготовці цієї програми взяло участь близько 50 міністерств і відомств України. Це не є результатом діяльності виключно МЗС», – наголосив Володимир Хандогій.

МЗС: відносини з НАТО суттєво поліпшилися

Відносини з НАТО, переконують у МЗС, перейшли у якісно нову площину. За словами в.о. міністра, нова річна програма свідчить про збільшення довіри до України, оскільки контроль за її виконанням у альянсі наполовину доручили Кабінету Міністрів.

«Є дві системи контролю. Перша – самоконтроль, який, згідно з указом Президента, здійснюватиметься центральними органами виконавчої влади Кабінету Міністрів кожного кварталу. Другий етап – це контроль з боку НАТО», – додав Володимир Хандогій.

Тим часом політолог Олексій Гарань застерігає від перебільшення значущості документа. За його словами, рівень співробітництва в оптимальному випадку залишиться на усталеному рівні. «Стратегічна лінія лишається тією самою – це поглиблення співробітництва. Але водночас зрозуміло, що не йдеться про якісь конкретні терміни», – зазначає експерт.

НАТО цьогоріч отримало нового генерального секретаря. Андерс Фоґ Расмуссен уже заявив: Україна, як і Грузія, стануть членами Північноатлантичного альянсу лише після того, як досягнуть відповідних стандартів.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG