Доступність посилання

ТОП новини

Головні причини «українського демаршу» Дмитра Медведєва – газ і вибори (світова преса)


Прага – Провідні засоби інформації світу вважають, що головні причини українського звернення президента Росії Дмитра Медведєва криються в проблемі постачання російського газу до Європи і прозахідному курсові Президента України Віктора Ющенка, якого Москва хотіла б бачити після січневих виборів поза владою у Києві. Деякі оглядачі вважають, що найближча дуже неприємна проблема для Москви – перспектива різкого зниження закупівлі її газу в Європі втрата контролю над українською газотранспортною системою (ГТС). Провідні видання цитують експертів, які вказують на те, що Україна є нині головної перешкодою для Кремля в диктуванні його правил енергетичної гри у світі.

Впливова «Файненшел Таймз»пише, що поряд із загальним характером політичної критики неугодного Кремлю Президента України Дмитро Медведєв чи не найбільше уваги приділив саме енергетичним аспектам незгод Москви з політикою нинішньої влади в Києві. Газета цитує президента Медведєва, який наголосив, що «Київ послідовно намагається зруйнувати традиційні економічні зв’язки з Росією, насамперед в енергетиці». Російський президент, як зазначає «Файненшел Таймз» обвинуватив «пана Ющенка у двох газових суперечках, які залишили мільйони європейців без палива і призвели до звинувачень з боку ЄС у тому, що Росія використала газ як політичну зброю». Впливове лондонське видання цитує тут провідного аналітика з Московського центру імені Карнеґі Лілію Шевцову, яка вважає, що українське послання Дмитра Медведєва – «це сигнал будь-якому новому лідерові, що ми будемо мати справу з вами лише тоді, коли ви приймаєте наші вимоги – і вимоги дуже чіткі: не вступайте до НАТО і приймайте енергетичні правила гри Росії». «Файненшел Таймз» також цитує тут українського експерта, радника Президента України Вадима Карасьова, який вважає, що мета Кремля – «змусити Україну змінити її зовнішню політику на 180 градусів у проросійському напрямку».

Відоме американське аналітичне видання «Стратфор» наголошує, що Україна завжди була найважливішою «прикордонної країною для Росії», та «ніяк не може без України підсилити свою стратегічну послідовність на шляху повернення Москві статусу великої держави». «Україна тримає ключ до безпеки Росії та її виживання»,– стверджує «Стратфор» і додає: «Україна є ключовим пунктом транзиту для Росії у Європу... без України Росія майже відключилася б від іншої частин Європи. Тому це висуває Україну головною ціллю для Росії, яку необхідно тримати в російській орбіті». Американська аналітики вважають, що «українська заява» Медведєва з використанням гоголівської фрази про «найціннішу облігацію братерства» є нічим іншим, як активізацією намагань Росії відновлювати Радянський Союз, «спробою до формального чи неофіційного повернення України знову до Росії». «Стартфор» резюмує, що найкращим варіантом для Москви є те, щоб Україна, «як наріжний камінь російської зовнішньої політики залишалася під російським контролем».

«Москоу Таймз» значну частину свого аналізу «українського звернення» Дмитра Медведєва присвятила газовим проблема між Україною та Росією. Газета зауважує, що і Європа, і Україна всіляко намагаються уникнути нової газової війни, про яку так своєрідно каже українському колезі глава Кремля. Російське видання наголошує, що Москві не подобаються газові угоди України й ЄС, реформування компанії «Нафтогаз», що заважає Росії тримати її під контролем. «Москоу Таймз» також вказує на те, що «розуміючи перспективу нової газової війни, Україна хоче різко скоротити кількість закупівель російського газу з 52 мільярдів кубічних метрів до 35 мільярдів, що дозволило б «врятувати» майже 2 мільярди доларів. «Газпром» же відхилив будь-яке скорочення», – наголошує московське англомовне видання.

Російська газета «Комерсант» не виключає, що «вагомою причиною для розриву нинішніх стосунків Кремля з Віктором Ющенком можуть бути наслідки дій українського Президента на вкрай чутливому для Москви газовому напрямку». Недарма Дмитро Медведєв назвав у своєму «українському зверненні» газові угоди ЄС та Києва такими, які «абсолютно не сходяться з січневими російсько-українськими домовленостями». «Комерсант» також вважає, що перспектива різкого скорочення закупівель російського газу Україною та ЄС, підвищення ціни за український транзит і можливість закупівлі ЄС російського газу на російсько-українському кордоні – це ті вимоги Заходу, на які вже нібито Київ погодився, і це абсолютно не влаштовує Москву.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG