Доступність посилання

ТОП новини

Секретаріат: Україна витратила на російські школи понад 3 мільярди гривень


У Росiйськiй Федерацiї за офіційної кількості українців у майже три мільйони осіб лише 205 людей вивчають українську мову як шкiльний предмет i 100 людей – факультативно або в гуртках.

Про це йдеться в порiвняльній таблицi задоволення освiтнiх потреб росiян в Українi та українцiв у Росії (2008-2009 навчальний рiк), пiдготовленiй за оперативними даними Головної служби з питань гуманiтарного розвитку Секретарiату Президента України.

Iншi форми задоволення просвiтницьких потреб українцiв у Росiї вiдсутнi, стверджують у Секретарiатi.

Як повідомляє прес-служба глави держави, з бюджетiв усiх рiвнiв України на утримання навчальних закладiв iз росiйською мовою навчання витратили близько 3 мільярдів гривень, із російського боку – нуль.

Водночас офiцiйна кiлькiсть росiян в Українi становить трохи бiльше 8,3 мільйона. При цьому в Українi iснує 983 дошкiльних і майже 1,2 тисячі загальноосвітніх навчальних закладів із російською мовою навчання та понад 1,7 тисячі шкіл із українською й російською мовою, мовиться в таблиці.

Російську мову як предмет у цих закладах вивчають, за даними Секретаріату, майже 1,3 мільйона учнів і ще понад 165 тисяч – вивчають російську факультативно або в гуртках.

Крiм того, з таблиці випливає, що з бюджету України витрачаються кошти на видання підручників російською мовою.

Вчора у своєму зверненні до українського Президента Віктора Ющенка російський глава держави заявив про «антиросійський курс» українського керівництва. Він також зазначив, що в Україні «триває витіснення російської мови з громадського життя, науки, освіти, культури, ЗМІ, судочинства».
XS
SM
MD
LG